Protestborden anti-racisme demonstratie basis voor expositie KAF

27 juli 2020 09:50

ALMERE – De protestborden die in juni zijn gebruikt tijdens de antiracisme-demonstratie in Almere vormen de basis voor de nieuwe tentoonstelling 'Why the Caged Birds Sing' in Kunstlinie Almere Flevoland (KAF). De expositie is van 9 september tot en met 15 november te bezichtigen.

Wereldwijd ontketent de moord op George Floyd luid protest tegen institutioneel racisme. Op 14 juni maakten ook zo'n 3.000 Almeerders een vuist tegen racisme tijdens een vreedzame demonstratie in het Lumièrepark. KAF verzamelde de protestborden en ging op zoek naar de verhalen erachter.

Persoonlijke verhalen

Foto's van het protest, gemaakt door documentaire-fotograaf Geronimo Matulessy, en de gebruikte protestborden vormen het decor voor de persoonlijke verhalen van demonstranten en organisatoren van het protest. "Dit geeft inzicht in de impact van racisme en vormt een springplank naar een respectvol debat over de weg naar een samenleving met gelijke kansen voor iedereen", vertelt Bo Naarden, programmamanager Museale Zaken van KAF. "Je merkt dat dit ook voor Almere een belangrijk onderwerp is. Dan heb je in mijn ogen de taak om daar aandacht aan te besteden, het bespreekbaar te maken. Wij reflecteren graag op actuele thema's die we terugzien in de kunsten en die leven in de belevingswereld van onze bezoekers."

In de tentoonstelling wordt verder aandacht besteed aan kunstenaars als Iris Kensmil en Akwasi, voor wie racisme en ongelijkheid belangrijke onderwerpen in hun werk zijn. Daarbij wordt een inkijkje gegeven in hun maakproces en hun keuze om zich te uiten in de vorm van kunst.

Voor het onderwijs (vanaf groep 7) biedt KAF educatieve programma's aan bij deze tentoonstelling.

Tickets zijn vanaf 17 augustus 10.00 uur te reserveren via kaf.nl, waar bezoekers tevens een coronaprotocol aantreffen. Bezoekers kunnen bij het bestellen van hun tickets zelf bepalen hoeveel zij willen betalen.

Tentoonstellingsbeeld, ontworpen door Joah Goedhart.