'Publiek zat nog nooit zo dicht op de artiesten, iedereen is nu VIP'

09 december 2020 11:25

Door Petra Onderwater

ALMERE – Het is voor de theaters flink puzzelen met hun programmering in deze onzekere coronatijd. "Wij hebben heel wat voorstellingen moeten annuleren en verschuiven. Vanaf maart dit jaar hebben we maar liefst 350 verplaatsingen gehad", vertelt programmamanager Barry Bouquet van de Kunstlinie. "We hebben nog nooit zó intensief contact gehad met impresariaten en producenten. We weten daardoor wel wat we aan elkaar hebben en dat is in elk geval heel waardevol voor de toekomst."

Voor Bouquet ook meteen een mooie manier om zichzelf te introduceren als de nieuwe programmamanager van het Almeerse theater en Kunsthal. "Mijn eerste jaar in deze functie was bijzonder interessant", lacht hij. "Maar met ons hele team hebben we de schouders eronder gezet. De theaterzalen heringericht en coronaproof gemaakt. En de programmering steeds weer opnieuw aangepast. Het is fijn dat we in elk geval weer artiesten en bezoekers kunnen verwelkomen, al is het op heel kleine schaal. We zorgen hoe dan ook voor een sfeervolle theaterbeleving. Het publiek zat nog nooit zo dicht op de artiesten. Eigenlijk is iedereen nu VIP ."

Vijf keer oudejaarsconference

Kustlinie heeft ervoor gekozen om ook voor slechts 30 man publiek de deuren te openen. "Zo kunnen we de theaterbezoekers toch een avondje uit bieden, kunnen artiesten in elk geval optreden en kunnen onze medewerkers aan het werk blijven", aldus Bouquet. "Gelukkig zijn er nog veel artiesten die ook voor 30 man publiek willen optreden, soms dan maar meerdere keren achter elkaar. Zo speelt Javier Guzman zijn oudejaarsconference vijf keer bij ons, waarbij ook televisieopnames worden gemaakt."

Pre-order systeem

Bouquet is blij dat ook artiesten als Ronnie Flex en Rolf Sanchez komen optreden begin volgend jaar. "Hopelijk kunnen we dan wel weer wat meer bezoekers ontvangen, maar niks is zeker in deze tijd. Het kan per week veranderen, maar inmiddels zijn we daar helemaal op ingesteld. We verkopen onze voorstellingen per zes weken vooruit en werken daarnaast met een pre-order systeem, zodat mensen vast kunnen intekenen op een voorstelling, zonder meteen te moeten betalen."

Breed programma

Het aangepaste programma tot juni 2021 staat inmiddels online. Bouquet is vooral blij met de breedte van het aanbod. "Dat varieert van opera en rock, tot cabaret, toneel, dans en kinderprogramma's. Bijzonder is de voorstelling 'De grootste helft' met Susan Visser en Eric Corton, waarbij het publiek kan bepalen hoe het verhaal verloopt. Ook zijn we heel blij met de live-podcast-voorstelling 'Damn Honey' van Marie Lotte en Nydia op ons podium."

Art Rocks

Trots is Bouquet ook op de deelname van Kunstlinie aan Art Rocks, de Nederlandse muziekcompetitie die muziek en beeldende kunst met elkaar verbindt. "Tien muzikanten hebben zich door een van onze kunstwerken laten inspireren bij het schrijven van een nummer. Zo is er onder andere een nummer geschreven bij een foto uit onze expositie Hoogtij(d)." De beste acts strijden in maart 2021 tijdens de finale in Paradiso om de beste soundtrack bij een kunstwerk.

Organisatorisch gezien zijn het drukke tijden voor het theater. "Terwijl we ons normaal gesproken in deze periode alweer volledig focussen op de programmering voor het seizoen 2021-2022. En ook daar zijn we nu natuurlijk mee bezig, want in september moet de reguliere programmering ook weer staan. Hopelijk kunnen we dan weer gewoon volle zalen trekken."

Kijk voor de volledige programmering op www.kunstlinie.nl.Susan Visser en Eric Corton komen naar de Kunstlinie met De Grootste Helft.