PvdD: 'Moet wethouder Jan Hoek boegbeeld Floriade blijven na TV-uitzending?'

07 april 2021 14:40

Door Robert Mienstra

ALMERE – "Het optreden van Floriadewethouder Jan Hoek (GroenLinks) in het TV-programma De Hofbar dinsdagavond was zo'n slechte beurt dat je je moet afvragen of hij het project Floriade nog wel kan trekken en het boegbeeld daarvan kan zijn", zegt Jesse Luijendijk, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren.

In het tv-programma De Hofbar van Omroep PowNed lag wethouder Jan Hoek (GroenLinks) zwaar onder vuur in een interview door Rutger Castricum. "Hoe kunt u het aan de Almeerse burger verkopen dat een kabelbaan bij de Floriade zonder vergunning wel wordt aangelegd en de Almeerse burger geen schuurtje mag bouwen zonder vergunning?" Hoek wist met die vraag niet goed raad. "We hebben alles afgevinkt en ik weet dat het goed zit", was zijn verdediging.

Triest

Raadslid Luijendijk heeft geen goed woord over voor het optreden van de wethouder in het tv-programma. "Het is triest dat het zover heeft moeten komen dat een TV-programma hier aandacht aan moet besteden. Vooral omdat de politieke wegen en juridische wegen omtrent de kabelbaan onmogelijk worden gemaakt. In het programma werd wel duidelijk hoe bizar de gemeente bezig is. De procedure rond de kabelbaan is niet meer uit te leggen aan de inwoners. Dat lukte de wethouder dan ook niet."

Moet en zal

Op het dossier Floriade is een pijnlijk gebrek aan dualisme te zien, vindt Luijendijk. "De coaltie heeft de afspraak gemaakt dat de Floriade er moet en zal komen. Alles moet daar voor wijken. De colaitiepartijen hebben in de politieke besprekingen geen inbreng en stellen zelf geen kritische vragen. Ze negeren de kritische vragen van de oppositie. Het college en de coalitie kunnen doen waar ze zin in hebben."

Wethouder Hoek zei aan het eind van de uitzending: "Ik weet dat het goed is." Luijendijk reageert gebeten: "Dat is de arrogantie van de macht." Het raadslid vindt dat de positie van de wethouder ondermijnd is door de uitzending. "Zijn optreden is slechte reclame voor de stad en de Floriade. Ik kan me voorstellen dat wethouders voor minder zijn afgetreden door zo'n uitzending. Je hebt als overheid een voorbeeldfunctie en je moet een goed en betrouwbaar bestuur zijn."

Rutger Castricum (l) interviewt Floriadewethouder Jan Hoek (GroenLinks) voor het tv-programma De Hofbar. (Foto: Screenshot De Hofbar)