PVV bezig met gesprekken lijsttrekkersCoalitievorming nieuwe gemeenteraad wordt lastig

10 maart 2010 08:00

ALMERE - De PVV is met de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week woensdag de grootste partij geworden. De partij haalde bijna 22 procent van de stemmen. De PVV krijgt negen van de 39 zetels en mag dus kiezen met welke partijen er een coalitie gevormd wordt. Uit eerste gesprekken tussen de PVV en mogelijke coalitiepartners is echter gebleken dat dat nog aardig lastig wordt.


Afgelopen maandag zijn de eerste gesprekken tussen PVV-lijsttrekker Raymond de Roon en lijsttrekkers van andere partijen gevoerd. De PvdA, verloor de meeste stemmen en zakte van twaalf naar acht zetels. Het is nog wel de tweede partij van de stad. Zij was dan ook de eerste partij die in gesprek ging met de PVV. Alphons Muurlink, fractievoorzitter van de PvdA: "Het was een verkennend gesprek, zoals de PVV gesprekken voert met alle partijen. Maar we hebben geconstateerd dat de kloof tussen de PVV en de PvdA erg groot is." Wat dat betekent voor eventuele samenwerking, wordt woensdag bekendgemaakt als de PVV laat weten met welke partijen de partij een meerderheid zal vormen. "De PvdA gaat nooit bestuurlijke verantwoordelijkheid uit de weg", zegt Muurlink, "maar er moet wel wat te regeren zijn in een samenwerking met de PVV. De PVV denkt al anders over gelijke rechten voor alle Almeerders en wil enorme belastingverlagingen doorvoeren, dat nog los van alle bezuinigingen die we moeten nemen."
De partijen GroenLinks, D66 en SP zien niks in samenwerking met de PVV. Andere partijen moesten bij het ter perse gaan van deze krant nog in gesprek, alleen Leefbaar Almere is al bij voorbaat uitgesloten van mogelijke samenwerking. Lijsttrekker Frits Huis had in Trouw onlangs de partijleden van PVV uitgemaakt voor 'bruinhemden' en noemt De Roon op zijn weblog "Prins Raymond de Eerste met zijn carnavalsprogramma".

Winnende partij

D66 is landelijk als een van de winnende partijen uit de bus gekomen, zo ook in Almere. De partij krijgt er twee zetels bij en zit nu op drie zetels, net als Leefbaar Almere en GroenLinks. D66-voorzitter Erik Kunst schrijft op de eigen website dat 'het politiek gezien een grote uitdaging is' dat de PVV in Almere de grootste partij is geworden en dat "D66 Almere heeft laten zien dat we ons tijdens de verkiezingscampagne goed staande hebben kunnen houden tegen het PVV en PvdA media-geweld".
Zetelverlies

Alle andere partijen die mee hebben gedaan aan de verkiezingen leveren zetels in of behouden hetzelfde aantal zetels. De nieuwkomers Almere-Voor Iedereen Partij (A-VIP), Klimaat en Omgevingspartij (KOP), Nederlandse Moslim Partij (NMP), Nationale Democratische Partij (NDP) hebben niet genoeg stemmen gekregen om een zetel te bemachtigen, Ook de Almere Partij en de Verenigde Senioren Partij (VSP) hebben het niet gered. Cor Pot, fractievoorzitter van de VSP is teleurgesteld met het zetelverlies. "Landelijk heeft de VSP overal zetels behaald, behalve in Almere. Dat viel tegen, ik had wel meer stemmen verwacht." De partij blijft bestaan. "We hebben ons naast onze werkzaamheden in de raad ons altijd extra ingezet voor de bewoners, dat hebben we nooit aan de grote klok gehangen. Misschien moeten we dat de volgende keer meer doen." De partij gaat nu overleggen wat het vervolg wordt. "Maar we blijven natuurlijk een partij, en over vier jaar zijn we er gewoon weer bij."