"Een volle til levert 300 kilo poep per jaar op"Duiventillen tegen overlast in centrum Stad

03 december 2008 08:00

ALMERE - De plaatsing van drie duiventillen in het stadscentrum van Almere moet zorgen voor regulering van het aantal duiven in en rond het winkelcentrum van Almere Stad. De tillen in het centrum moeten overlast van de ruim driehonderd duiven, na een aanloopperiode van ongeveer een jaar, voorkomen. Als de vergunning voor plaatsing van de tillen rond is, worden ze in de eerste week van april geplaatst.


De duiven veroorzaken overlast op balkons, voor de ingang van winkels en bij gebouwen zoals het centraal station. Een aantal raadsleden heeft op initiatief van de bewonersgroep rond het station, zo'n twee jaar geleden, gezorgd dat het college van B&W bijna unaniem akkoord ging met de plaatsing van duiventillen.
Marleen Drijgers van de landelijke werkgroep duivenoverlast licht toe hoe de duiven bestrijd zullen worden. "In de tillen zullen de duiven eten krijgen, slapen en broeden. Wanneer ze in de til broeden worden de eieren vervangen door gipseieren om de populatie onder controle te houden. Zo neemt de overlast af, kunnen we de populatie stabiliseren en wordt het probleem beheerst." Na een aanloopperiode van ongeveer een jaar zal elke duiventil ruimte bieden aan 100 tot 150 duiven. "Als een til vol is levert die 300 kilo poep per jaar op. Poep dat dus niet in het centrum belandt."

Patat

Voor het dagelijks onderhoud van de tillen is vrijwilliger Willem Jansen aangesteld. Hij houdt zelf al ruim veertig jaar duiven, een liefde van vader op zoon. Met jonge duiven lokt hij de stadsduiven naar de tillen, daarna doet hij het onderhoud en de verzorging van de dieren. "Ik voer de duiven en zorg ervoor dat de populatie in goede conditie is. Als de duiven in de til gevoerd worden, slapen en doen ze hun behoefte er. Dat heb je dan niet in gebouwen of balkons", aldus Willem. Goede verzorging van de duiven is belangrijk. "Als ze in de til voldoende te eten krijgen, halen ze dat niet meer in bijvoorbeeld de snackbar en op de pleinen."
Onder begeleiding van Willem Jansen zullen leerlingen van het Groenhorst College meehelpen in de verzorging van de duiven.
Meepraten? Reageer!

Tevreden met deze oplossing? Of juist helemaal niet? Reageer op de Stelling DEZE WEEK: 'Die duiventillen in het centrum zijn hard nodig!' via www.almeredezeweek.nl of mail naar redactie@almeredezeweek.nl.

IN KADER
Duiventil om overlast te bestrijden

De plaatsing van duiventillen om overlast tegen te gaan is geen onbekende methode. Amsterdam, Soest en Zutphen hebben er al goede ervaring mee, Den Haag en Utrecht zijn er ook mee bezig. Het ontwerp voor de drie tillen in Almere is van Stefan Gross, die de til in eerste instantie ontwierp voor Rotterdam Culturele Hoofdstad in 2001 en dat ook in andere plaatsen staat.