"Ex-criminelen wonen beter dan ik"

23 september 2009 07:00

DE GRIENDEN - "Ex-criminelen wonen beter dan ik", stelt Henriëtte Maurix uit De Grienden in Haven. "Zij hebben eerder een woning dan gehandicapten zoals ik…" Henriëtte is bedlegerig en is al bijna anderhalf jaar op zoek naar een andere woning.

Ze kan vanwege haar handicap alleen gebruik maken van haar woonkamer, die zij met haar dochter moet delen, die in een rolstoel zit. "Je kan je voorstellen dat het een beetje vol staat: mijn ligbed, mijn aangepaste rolstoel, een tillift en dan de rolstoel van mijn dochter." Elke dag krijgt Henriëtte verzorging aan huis. "Dat gelukkig wel. Ik ben volledig afhankelijk van de thuiszorg. Alleen zou het wel heel fijn zijn als ik een aangepaste woning zou vinden." Geëmotioneerd vertelt zij verder: "Mag ik in Almere ook het recht hebben om mij voort te bewegen in een woning? Zodat mijn leven wat draaglijker wordt?"
Mensonterend
De bewoonster uit Haven was zelf jaren werkzaam in de verpleging. "Maar helaas kan ik al geruime tijd niet meer lopen. Ik lig de hele dag in bed en zit aan een katheter (een medisch hulpmiddel: een slangetje waardoor de urine uit de blaas wordt afgevoerd, red.). Het is een mensonterende situatie…"
Haar dochter is ook in een rolstoel terecht gekomen. "Omdat wij beiden op sociaal minimum leven, is het heel moeilijk om voor ons allebei apart een andere woning te vinden. Een tijdje terug viel mijn oog op een huurwoning die gelijkvloers was, maar dat kon vanwege allerlei regeltjes niet doorgaan en je raadt het al… die ging dus aan mijn neus voorbij." Henriëtte verzucht: "Laatst vernam ik dat een ex-crimineel wel binnen twee maanden een andere woning had. Voor deze groep gelden kennelijk andere regels dan voor gehandicapten. Overigens, of je nu gehandicapt bent of gescheiden, je zit dan in dezelfde 'doelgroep'. Wij krijgen geen extra voorrang." Boos besluit zij: "Moet ik eerst wat gaan stelen dan, om aan sneller aan een geschikte woonruimte te komen?"
Meepraten over dit onderwerp? Reageer op de stelling via www.almeredezeweek.nl of mail naar redactie@almeredezeweek.nl.