"Het wordt anders als Oranje verder komt op WK"Openbare leven in Almere gaat gewoon door op 14

09 juni 2010 07:00

ALMERE - Tot nu toe hebben meer dan 1,2 miljoen Nederlanders een vrije dag opgenomen op maandag 14 juni. Dan speelt het Nederlands Elftal overdag (!) de eerste poulewedstrijd op het WK. Bedrijven en instellingen in Almere merken nog weinig van de Oranjekoorts. "Dat wordt anders als Oranje verder komt op het WK."


NRIT Onderzoek deed halverwege de maand mei een peiling onder ruim zeshonderd Nederlanders van 15 jaar en ouder. Op dat moment hadden al 1,2 miljoen mensen een vrije dag opgenomen. Het is aannemelijk dat dit aantal nog toeneemt en dat er ook opvallend veel zieken zijn die dag waarbij de wedstrijd tegen Denemarken om 13.30 uur begint.
Op het stadhuis is geen opvallende piek te zien in het aantal opgenomen vrije dagen. "Er zijn 1.800 ambtenaren, dus hier gaat alles gewoon door", zegt woordvoerder Peter Spek van de gemeente. "Iedere afdeling houdt voor zichzelf bij of er voldoende bezetting is. Mensen hoeven niet bang te zijn dat ze die maandag voor een gesloten loket komen bij Burgerzaken."

Flevoziekenhuis

Ook bij het Flevoziekenhuis is alles onder controle. "We hebben in het ziekenhuis wel een speciale WK Studio ingericht, daar kunnen patiënten die dat willen en mogen de wedstrijd op televisie kijken", zegt woordvoerster Annemarie Buntsma. "Als het werkt het toestaat, mag ook personeel daar overigens ook de wedstrijd kijken."
Personele problemen verwacht ook Buntsma niet. "Het is pas de eerste wedstrijd van het toernooi. Mocht Oranje verder komen dan neemt ook de WK-koorts in het land toe en willen misschien méér mensen gaan kijken. Maar de collegialiteit is groot. Personele problemen zullen echt niet ontstaan."
Sportpaleis

Jack Laan van het Sportpaleis en Sport 2000 verwacht wel dat het tijdens de WK-wedstrijden rustiger is in zijn winkels. "Meestal kijken wij dan met het personeel ook naar de wedstrijd. Geen probleem. De wedstrijd is om 15.15 uur afgelopen. De ervaring leert dat er dan een soort inhaalslag in de omzet komt."
De sportwinkels van Laan zijn uiteraard ook op de twee andere dagen van de poulewedstrijd gewoon open. Laan: "Zaterdag is er een grote manifestatie op de Esplanade. Daar hangt ook een groot scherm. Dan verwacht ik meer dan voldoende publiek. En de wedstrijd daarop is op donderdagavond om 20.30 uur. Dan is dag toch al grotendeels voorbij. Ach, dan merk je er wel iets van. Maar het is toch ook heel leuk?"
Lessen

Op het Montessori Lyceum Flevoland, Buitenhout College en Oostvaarderscollege gaan de lessen op maandag 14 juni ook gewoon door. "Voetbal of geen voetbal", zegt woordvoerder Kitty Kil. "Op het OVC en BHC vinden geen bijzondere activiteiten rondom het WK, wel heeft een groepje leerlingen van het Montessori Lyceum het initiatief genomen dat leerlingen die op dat moment geen les hebben, gezamenlijk naar de wedstrijd te kijken, uiteraard geheel in het oranje gekleed. Maar of dat er om 13.30 uur ´s middags al veel zullen zijn? Ik denk het niet!"