"Ik wil mensen inspireren om er iets van te maken"Ali B laat zichzelf zien in nieuwe theatervo

30 september 2009 07:00

ALMERE - Hiphop-artiest Ali B gaat vanaf 10 oktober op tournee door het land met zijn tweede theaterprogramma 'Wie Ali zegt moet B zeggen'. Nederlands bekendste rapper begint zijn tour met twee try-outs in, hoe kan het ook anders, zijn stad Almere. In de nieuwe show zit rap en hiphop, veel muziek maar er valt vooral "veel te lachen".


Met de theatershow 'Wie Ali zegt moet B zeggen' kijkt Ali terug op een bewogen tijd van hangjongere naar succesvolle BN'er en laat hij het publiek meer van zichzelf zien. "Ik kom vaak op tv, doe veel dingen, maar daarbij is er vaak geen ruimte om Ali B neer te zetten. Voor deze voorstelling ga ik me kwetsbaar opstellen en zal ik mijn geheimen eerlijk met het publiek delen."
Ali maakt tijdens de show een persoonlijke ontwikkeling door. In anekdotes staat hij stil bij het leven. "Ik heb mezelf afgevraagd: is dit wat ik wil? Hoe wil ik in het leven staan? Sommige mensen leven hun leven van buiten naar binnen, zijn zich heel bewust van hun omgeving. Vaak zijn mensen in een discotheek zich heel bewust van hun omgeving, dansen niet te gek en voorzichtig in de maat. Bijna niemand danst meer op gevoel, maar is bezig met wat anderen ervan vinden. Dat is ook een onzekerheid van mij, maar zo hoort het niet te zijn. Dit is een metafoor van hoe veel mensen in het leven staan, in plaats van dat ze bekijken wat ze zelf nou belangrijk vinden. Zo wil ik niet leven, wel van binnen naar buiten."

Gevoelige lachspieren

Ali lacht veel, en in de voorstelling valt dan ook veel te lachen. "Ik heb gevoelige lachspieren", zegt hij zelf. "Ik ben echt humorverslaafd. Dat vind ik belangrijk, ik wil zo positief mogelijk in het leven staan. Om de pijn te overleven probeer ik overal om te lachen. Ook om vervelende dingen; daar maak ik met een grap iets positiefs van. Iemand die een ongeluk heeft gehad met zijn nieuwe auto is natuurlijk heel vervelend, maar ik voeg er humor aan toe. Dat maakt het draagbaar."
Ali heeft zijn 'innerlijke rust' gevonden. "Ik ben me heel bewust van tijd, het gaat snel. Ik heb gekeken naar hoe ik mijn tijd wil invullen. Ik wil veel tijd met mijn zoon besteden maar ben ook heel ambitieus. En dat kan samen, zolang ik maar goed omga met mijn tijd. Ik heb gekeken naar hoe ik mijn leven wil invullen om dat te bereiken. Daarin wil ik later kunnen zeggen dat ik er alles aan gedaan heb om er wat van te maken, voor de wereld en mijn zoon en mensen heb laten lachen. Met mijn nieuwe voorstelling hoop ik mensen inspiratie te geven om er iets van te maken."
'Wie Ali zegt moet B zeggen', zaterdag 10 en zondag 11 oktober in Schouwburg Almere om 20.30 uur. Kijk voor 'the making of' van de voorstelling op www.wiealizegt.nl.