"In Almere kijken we niet of veel te weinig naar de ontwikkeling van Lelystad Airport"GroenLin

18 maart 2009 08:00

ALMERE - Uit de vele lezersreacties die volgden op het artikel dat Almere DEZE WEEK 25 februari op de voorpagina plaatste, bleek dat veel Almeerders zich zorgen maken over de toename van geluidsoverlast van laagvliegende vliegtuigen. De GroenLinks-fractie van Flevoland waarschuwt Almeerders alert te zijn op toename van geluidsoverlast.


Cees Meijer van GroenLinks: "Begrijpelijk en zeer terecht dat Almeerders zich zorgen maken over hún leefbaarheid in hún stad. Maar als Lelystad Airport gaat uitbreiden wordt de geluidsoverlast alleen maar nog groter. Dat is een uitgemaakte zaak. Wat erg opvalt is dat in Almere wel naar de ontwikkeling van Schiphol wordt gekeken, maar niet of veel te weinig naar die van Lelystad Airport. Dat is merkwaardig. Alleen de Bewonerscommissie Almere Hout (BAH) doet dat. Kennelijk staat de rest van Almere met zijn rug naar de provincie gekeerd en dus ook naar Lelystad Airport. En dat is juist nu niet zo verstandig. Want wat speelt er zich nu af 'achter de rug van Almere'? De toekomstige uitbreiding van Lelystad Airport. De gevolgen van de uitbreiding van de luchthaven nabij Lelystad zullen in en boven Almere net zo goed te merken zijn als nu al het geval is met het in- en uitgaande luchtverkeer van Schiphol. De bedoeling is dat vliegtuigen van het type Boeing 737-300 en de Airbus 320 frequent gebruik gaan maken van Lelystad Airport.

Slecht voor de natuur en milieu

In Flevoland zijn bijna alle politieke partijen, met uitzondering van GroenLinks, te paaien voor de uitbreiding van Lelystad Airport vanwege de werkgelegenheid. "De uitbreiding van Lelystad Airport is slecht voor de natuur en milieu en dus ook voor de woonkwaliteit in Flevoland", zegt Cees Meijer.
Het zou dus niet verkeerd zijn wanneer meerdere Almeerders ook de ontwikkelingen van Lelystad Airport zouden gaan volgen. De Almeerder die in het toekomstige woongebied ten oosten van Almere woont, wordt uit zijn slaap gehouden door de zorg om de uitbreiding en het toekomstige geluid. GroenLinks blijft waken over het woongenot in Flevoland én Almere.