"Je krijgt er veel hartelijkheid voor terug"Vrijwilligerswerk voor tuinliefhebbers

04 maart 2009 08:00

PARKWIJK - Omdat het voorjaar weer in aantocht is, gaan de werkzaamheden in de tuin weer volop van start. Om op alle tuinaanvragen in te kunnen gaan heeft de Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere (VMCA) veel tuinmannen en -vrouwen nodig.


Otto de Vries (59) uit Parkwijk is tuinhulp bij de Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere (VMCA). Hij helpt Almeerders die door omstandigheden hun eigen tuin niet meer kunnen onderhouden. De Vries is vrijwilliger voor meerdere projecten van de VMCA, waaronder de tuinen. "Mensen die een aanvraag hebben ingediend voor een tuinhulp kunnen hun tuin vaak niet meer zelf onderhouden. Zo kom ik regelmatig bij iemand in de Bouwmeesterbuurt waar ik in het voorjaar met de tuin begin en in de zomermaanden regelmatig terugkom voor onderhoud. En bij een mevrouw in de Stripheldenbuurt heb ik de tuin bijgewerkt toen zij in het ziekenhuis lag. Haar tuin was niet goed aangelegd, dus heb ik ook de stenen netjes gelegd. Maar dat is eigenlijk te veel; vrijwilligers doen geen complete tuinrenovaties of zware tuinwerkzaamheden."
Tuinvrijwilligers doen de lichte tuinklussen zoals onkruid wieden, schoffelen en snoeien. De Vries: "Het is heel belangrijk dat ouderen zo lang mogelijk in hun eigen omgeving kunnen blijven. En als ze niet in staat zijn om hun eigen tuin te onderhouden, kan ik dat doen. Zo lang je twee uur tijd per week hebt en plezier hebt in tuinieren, dan is het heel leuk en dankbaar werk. Want je krijgt er veel hartelijkheid voor terug."
IN KADER

Helpen of zelf een tuinhulp nodig?

Mensen die anderen behulpzaam willen zijn in het onderhouden van hun tuin, kunnen zich aanmelden bij de VMCA. Hulpvragers kunnen telefonisch een aanvraag doen. Belangrijke criteria hierbij zijn of hulpvragers tot de doelgroep behoren en of de tuinwerkzaamheden onder vrijwilligerswerk vallen. Verwaarloosde tuinen vallen daar niet onder. Betegelen en schuttingen plaatsen ook niet.
Bel op werkdagen tussen 9.30 uur en 12.30 uur met Marleen Ammerlaan, op 5341404.