"Je moet laten merken dat je rotzooi niet accepteert"Bewoner Stedenwijk onderhoudt openbaar gr

24 december 2008 08:00

ALMERE - "De wijk ziet er af en toe niet uit, en dat is jammer", zegt Nico Schuuring, een 67-jarige bewoner van Stedenwijk-Zuid. En om zijn wijk een "representatief uiterlijk" te geven, haalt hij regelmatig grote hoeveelheden rotzooi uit de bosjes.


"Rotzooi in mijn omgeving stoort mij vreselijk", vertelt Schuuring. "Het zit gewoon in mijn wezen om het schoon te maken, om er iets aan te doen. Ik kan er niet overheen stappen." Met regelmaat trekt Nico Schuuring er dan ook op uit met vuilniszak om de bosjes schoon te maken en dat levert heel wat op. "Op een dag heb ik een hele vuilnisbak vol! Ik denk dat mensen het meer waarderen als de omgeving waar ze in leven en in zitten, schoon is. De laatste tijd liep het de spuigaten uit, bushokjes werden aan diggelen gegooid, auto's werden beschadigd, waar ligt de grens? Nu begint het gelukkig wel minder met de rotzooi. Je moet laten merken dat je het niet accepteert door er zelf iets aan te doen, en alle beetjes helpen om er evenwicht in te brengen."
Schuuring krijgt hierbij soms hulp van zijn naaste buurman en de buurman van de overkant. "Ik ben er mee opgegroeid om het schoon te hebben. Ik ben niet zo'n huisman, ik hou van de straat en de natuur. Maar ik heb thuis alles op orde, dus op straat ook. Daarbij snap ik ook wel dat niet iedereen zo is, mensen zijn aan het werk en hebben het druk, daarbij komt dat mensen niet zo bewust leven. Dus als mensen hun vuilnisbak laten staan sleep ik ze naar hun huisadres toe. En door de wijk schoon te houden, hoop ik dat mensen hun eigen voortuintjes schoonmaken. Ik hoop dat mensen het zien. Dat is toch een klein stukje opvoeding."