"Maak het kruispunt zichtbaar!"Verkeerssituatie Hout niet veilig

15 juli 2009 07:00

HOUT - Frits Toxopeus uit Waterwijk las in Almere DEZE WEEK het politiebericht over een 71-jarige man die op 13 juni zwaargewond raakte nadat hij op de Vogelweg in Almere Hout met zijn racefiets tegen een tractor was gereden. "Hoe erg het ook is, ik zag het al aankomen", zegt Frits. "De verkeerssituatie daar is onduidelijk en zéér onveilig. Het verbaast mij dat er nog geen dodelijke ongevallen zijn gebeurd."


Het ongeval vond plaats op de T-splitsing Parallelweg/Vogelweg-Groenlingweg. De Parallelweg wordt tevens gebruikt als sluiproute voor automobilisten vanuit Hout om naar het Gooimeer te rijden. Frits: "Al het langzame verkeer maakt gebruik van die route. Ruiters, skeeleraars, hardlopers en het is een mooi stukje voor fietsers op weg naar het Cirkelbos. Maar ook auto's maken gebruik van de weg, die maar krap drie meter breed is. Terwijl zij eigenlijk gebruik zouden moeten maken van de pal naastgelegen Vogelweg, een 80-kilometerweg, en de Waterlandseweg om naar het Gooimeer te rijden. En er staat geen bord met de maximumsnelheid. Er staat wel een bord bij de Groenlingweg en daar mag je zelfs zestig kilometer per uur, terwijl deze ook ongeveer drie meter breed is."
Frits vindt de situatie heel onlogisch. "Het is niet duidelijk wie er voorrang heeft en ook is de kruising moeilijk te overzien. Mijn oplossing: maak het gras en de bosjes laag om goed te laten zien dat er een zijweg is. Maak het kruispunt zichtbaar. Ik begrijp dat het niet lukt om binnen korte termijn veel te veranderen aan de situatie, maar het helpt al heel erg om de weg zichtbaar te maken en verkeersremmende maatregelen te nemen."
Mario Kramer van de Fietsersbond Almere en GroenLinks-fractie-assistent, beaamt de bevindingen van Toxopeus. "De Parallelweg is niet goed, de zichthoeken zijn slecht. We hebben binnenkort overleg met wethouder Arno Visser om meer van dit soort situaties in Almere te bekijken vanuit fietseroogpunt. En dan ook te werken aan een oplossing."