"Met duurzaam bouwen wordt geen rekening gehouden"Boete op zelfbouw is te hoog

03 september 2009 07:00

ALMERE - Een echtpaar uit Literatuurwijk heeft in november 2006 een kavel gekocht in de Noorderplassen-West, om deze zelf te bebouwen. Alleen: alle voorbereidingen duurden langer dan verwacht. Daardoor kan het stel nu niet op tijd de koopsom van de kavel voldoen. Het gevolg: een boete van tien procent van de totale koopprijs.


"Omdat wij met een architect werken en dus alles van het begin af aan opbouwen, duurt het hele traject langer dan we vooraf hadden voorzien", aldus de Literatuurwijker.
In november 2006 kocht het stel de kavel, met de voorwaarde de totale koopsom in juni 2008 te voldoen. "Omdat we nog geen overeenkomst met een aannemer hebben, krijgen we geen hypotheek en kunnen we de koopsom niet betalen. Nu heeft de gemeente ons een boete opgelegd van tien procent van de koopprijs van de kavel. De boete die ons nu is opgelegd staat niet in verhouding."
Het stel wil naast zelf ontwerpen ook zoveel mogelijk duurzaam en milieuvriendelijk bouwen. "Ook de architect moest soms dingen uitzoeken, waar veel tijd in ging zitten. Op ons uitstelverzoek bij de gemeente werd een beetje bot gereageerd, er was weinig begrip voor onze situatie. Met duurzaam bouwen wordt duidelijk geen rekening gehouden." Het echtpaar is bovendien bang om met hun naam in de krant te komen. "We vrezen dat we tegengewerkt worden door de gemeente."

Begrip

Gemeenteraadslid Edwina Molina van de Fractie Molina had meer begrip verwacht van de gemeente voor particuliere huizenbouwers. "Waarom is de gemeente zo streng? Een boete leg je niet op om de kas te vullen, maar om regels te handhaven. En in deze zware economische tijd verwacht ik dat de gemeente die mensen de ruimte geeft om hun zaken te regelen met de bank."
Molina vraagt om begrip voor zelfbouwers. "Aannemers van grote bouwprojecten krijgen vanwege de recessie subsidie voor hun bouwprojecten, mensen die zelf hun huis bouwen niet? Een beetje extra compassie in deze tijd kan geen kwaad."
Niet fijn

De gemeente stelt dat er altijd gekeken wordt naar specifieke omstandigheden en verleent uitstel als kopers daarmee geholpen zijn. "Maar binnen de gestelde kaders", aldus een juriste bij de gemeente Almere, Daniëlle van Norel. "Elk Particulier-Opdrachtgeverschapdossier zoals deze staat op zich. We sturen mensen een herinnering. We maken wel een afweging en verlenen uitstel als kopers daarmee geholpen zijn, zeker als er andere omstandigheden zijn dan normaal." Van Norel stelt wel dat het verstandig is om van tevoren aan te geven als er anders dan 'standaard' gebouwd wordt. "Maar dan nog is het ook in het belang van de buurt dat er iets gebeurt met een kavel. Voor omwonenden is het niet fijn om tussen braakliggend terrein te wonen."
Om hoeveel boetes het in totaal gaat, kan Van Norel niet zeggen. De juriste denkt overigens niet dat het stel tegengewerkt wordt door de gemeente. "Dat lijkt me onwaarschijnlijk."
Meepraten over dit onderwerp? Reageer!

Op de stelling: 'Almere is een voorbeeldstad voor duurzaam bouwen' via www.almeredezeweek.nl of mail naar redactie@almeredezeweek.nl.