"Parkeerautomaten maken gemeente rijk"

18 november 2009 08:00

ALMERE - De parkeerautomaten in de stad geven parkeerders die niet exact 70 cent kunnen betalen geen extra parkeertijd. Ook wordt geen geld retour gegeven. Wie met de chippas betaalt, komt bedrogen uit. "Diefstal of onkunde?", vraagt Almeerder Fred Sluiter zich af.


Wie in Almere zijn auto parkeert in een betaalzone, moet voor twintig minuten 70 cent afrekenen. Wie een 1 euro-munt in de automaat gooit is de resterende 30 cent kwijt. De automaat geeft geen geld retour en geeft ook geen langere parkeertijd. Fred Sluiter is daar uiterst verbaasd over. "Ik zit veel op de weg. In andere gemeenten wordt de extra tijd wel keurig verrekend. Ik mag dan 10 minuten extra parkeren, of krijg gewoon mijn geld terug. Zo hoort het."
Ook betalingen met de chippas zijn niet exact te voldoen. De automaat staat alleen verhogingen van óf 20 cent óf 1 euro toe. Sluiter: "Het is niet mogelijk om 70 cent te chippen. Drie keer 20 cent is 60 cent. Dan kom je een dubbeltje tekort voor die 20 minuten parkeertijd. Je bent dus verplicht om minimaal 80 cent te chippen of je moet 1,40 betalen."
"Die parkeerautomaten maken de gemeente rijk", vervolgt Sluiter. "En ik ben mijn geld kwijt! En met mij waarschijnlijk duizenden andere parkeerders per maand."
Volgens een woordvoerder is de gemeente er niet op uit om parkeerders meer te laten betalen dan het geldende tarief. "Het klopt dat de ticketautomaten geen wisselgeld retour geven. Dit staat echter aangegeven op de automaat zelf, dus parkeerders kunnen daar rekening mee houden door zo veel mogelijk gepast betalen."
Sinds vorige week is het wel mogelijk om met de chippas exacte bedragen te betalen.
In kader

Tarieven omhoog

Parkeren in het stadscentrum van Almere wordt in 2010 duurder. Bovendien moet voortaan ook voor het derde en vierde uur worden betaald. Met het geld van de parkeerders betaalt de gemeente het onderhoud van de parkeervoorzieningen.