"Plan uit de jaren zeventig kan nog generaties mee"Presentatie 'Het DNA van Almere'

03 december 2008 08:00

ALMERE - Met de bouw van Almere wilden de bedenkers van het eerste uur, de mensen die aangesloten waren bij het Projectburo Almere, zich afzetten tegen nieuwe gebieden als de Bijlmer en Lelystad. Dat waren mensen met 'visie'. In het boek 'Het DNA van Almere', geschreven door stedenbouwkundige Brans Stassen, laat hij zestien personen aan het woord over de opgave waar zij in de jaren zeventig voor stonden.


Casa Casla organiseerde in het kader van de uitgave van het boek afgelopen vrijdag een bijeenkomst waar deskundigen die bijgedragen hebben aan het ontstaan van Almere, de plannen van toen tegen de plannen voor de toekomst leggen. Brans Stassen reageerde op de stelling: 'Is Almere geworden wat we er toen van verwacht hebben?'. "We verwachtten een 'cittá idéale', dat is het niet geworden. Almere is letterlijk geworden wat we er van verwacht hadden. Het is snel gegroeid. We hadden grote plannen die niet gelukt zijn, zoals een campus op de plek van de Schouwburg, maar die vallen in het niet bij wat wel gelukt is. De driekernige opzet, dat specifieke karakter is een product van onze tijd. We hebben de voorwaarden geschept om landschap te creëren en dat groen binnen de stad bepaalt nu nog de sfeer."
Senior stedenbouwkundige Bart Stoffels, die momenteel werkt aan de Schaalsprong Almere 2030, wil voortbouwen op het plan uit de jaren zeventig. "Dit kan nog generaties mee. Bestaande structuren intensiveren en de nieuwe kernen stedelijk en landelijk nieuwe functies geven."