"Spring los van je gedachten"

25 maart 2010 08:00

PARKWIJK - Nettie Stougje en Peer Evers beoefenen een nieuwe vorm van Martial Arts: Tog Chöd, Tibetaanse zwaardkunst. "Hierdoor komen we los van onze dagelijkse beslommeringen", vinden de twee beoefenaars.


Nettie Stougje: "Tog Chöd is een mooie combinatie van actief bezig zijn en tot rust komen." Met een brede glimlach voegt ze er aan toe: "En het is erg leuk om aan het zwaarden te slaan!" Na een drukke werkdag is deze nieuwe vorm van Martial Arts voor Nettie dé manier om rustig te worden in haar hoofd. "Voorheen heb ik karate gedaan, maar na een hernia kon ik dat niet meer opbrengen. Tai Chi heb ik ook gedaan, maar dat vond ik te traag voor mij." Toch bleef Nettie interesse hebben voor oosterse gevechtsporten. "Sowieso heb ik een grote interesse voor boeddhisme. Alleen mediteren, stil zittend op een kussentje, trek ik niet. Ik moet echt actief bezig zijn. Met Tog Chöd heb ik het allemaal: beweging, meditatie en rust in mijn hoofd."
Peer Evers beaamt net als Nettie dat een avondje Tog Chöd goed is voor de ontspanning. "Sterker nog: ik heb er zeker een halve week profijt van. Ik voel me goed geaard en lekker relaxed. Fysiek als mentaal word ik er beter van." De Tibetaanse zwaardkunst werkt voor Peer als een probaat 'anti-stress middel'. "Voorheen deed ik judo en Tai Chi. Maar dit helpt mij om nog steviger in mijn schoenen te staan."

[In kader]

Tog Chöd

Tog Chöd (spreek uit: tok sjut) is een zwaardkunst uit het Tibetaanse Boeddhisme. Tog Chöd is van oorsprong een lamadans uit de Tcham Traditie. Deze techniek is enigszins aangepast aan de westerse mens en sinds 2008 in Nederland geïntroduceerd door de Tibetaanse leraar Tulku Lama Lobsang.
Voor meer informatie over de lessen: www.janetkunst.nl.