"Wij houden de regie over het leven van ons kind"Zelfstandig en toch begeleid wonen bij Paladi

24 september 2008 07:00

ALMERE - In Paladijn in de Stripheldenbuurt wonen negentien bewoners. Jong volwassenen met een verstandelijke handicap zoals het Syndroom van Down of autisme, helpen elkaar en ondernemen gezamenlijk activiteiten. Door op deze manier te wonen kunnen ze inmiddels zelfstandig leven en zijn ze enorm vooruit gegaan.


De ouders van de jongeren zijn zeven jaar bezig geweest met de totstandkoming van het gebouw; nu wonen hun kinderen er al ruim een jaar met veel plezier samen. "De bestaande woonvorm, zoals een tehuis, was geen optie. Op deze manier houden wij de regie over het leven van ons kind", vertelt een van de initiatiefneemsters en moeder van een bewoner, Marjan Heidstra.
De begane grond en eerste verdieping van Paladijn bestaan uit negentien appartementen van zeventig vierkante meter. Op de tweede verdieping wonen broers en zussen en jongeren die affiniteit hebben met doelgroep en die de bewoners helpen met boodschappen en spelletjes doen, of begeleiden bij uitjes. "Wij zijn opdrachtgever van de zorg. Met het persoongebonden budget kopen we zorg in, voor iedere bewoner afzonderlijk. Zo hebben we meer vrijheid en kunnen we de benodigde zorg afstemmen op individuele behoeften van de bewoners."

Samen koken

Alle bewoners hebben 24-uurs zorg nodig, maar daarvan krijgen ze een deel gezamenlijk. Koken, boodschappen doen en schoonmaken doen ze zoveel mogelijk zelf, de zwaardere klusjes als stofzuigen en het bed verschonen doet de zorg. Maar de bewoners worden voortdurend gestimuleerd om het zelf te doen. Zoals Sjoerd, 24, met het Downsyndroom: "Ik doe mijn afwas, maak schoon, vouw de was op en ik ruim mijn kamer op. En als ik vrij ben van werk speel ik op de WII."
"Vrijwilligers gaan samen met de bewoners spelletjes doen, naar de disco of bioscoop", aldus Heidstra. "We hebben hier veel aandacht voor dingen die we samen kunnen doen. Want wanneer het welzijn van de jongeren goed is, hebben ze ook minder zorg nodig."