Raad&Hobby

11 november 2009 08:00

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010 komt in deze rubriek om de week een bijzondere hobby van een gemeenteraadslid aan bod. Wat doen de volksvertegenwoordigers in hun vrije tijd?

Bastiaan Malotaux: de vechtsporter


Partij: Christen Democratisch Appèl (CDA)

Speerpunten: Goed onderwijs. "Het basisonderwijs kan beter en er is nog te veel laaggeletterdheid onder volwassenen. Dit is landelijk een probleem, maar ook in Almere zijn er nog te veel mensen die moeite hebben met lezen of schrijven." Bastiaan is verkiesbaar tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2010.
Hobby: Mixed Martial Arts (MMA)

Volgens Bastiaan moet elke politicus ooit eens gebokst hebben, "dan leer je beter incasseren. Je moet namelijk wel tegen een stootje kunnen", zegt hij. Met 19 jaar begon Bastiaan aan kickboksen en ging drie jaar later over op MMA. Dat doet hij nu twee jaar.
MMA is een combinatie van kickboksen, worstelen, judo en submission grappling. Dat laatste onderdeel is zijn sterkste punt. "Op de grond, arm- en beenklemmen en verwurgingen." Niet direct de sport die je verwacht van een politicus. "Het is heel lekker om ook fysiek bezig te zijn. In de politiek ben je alleen aan het nadenken en praten. Met MMA ben ik fysiek bezig, maar moet je ook slim zijn. Hoe meer grepen je kent en geoefend hebt, hoe makkelijker je je tegenstander kunt verslaan."
Bastiaan zegt zelf dat hij een beetje lui is in zijn sport. "Ik wacht af wat mijn tegenstander doet, dan val ik pas aan. Maar in de politiek ben ik wel directer dan in het vechten. Dan kan ik nog wel eens fel uit de hoek komen."