Raad&HobbyFrits Huis: schreef vier boeken over Ajax

11 januari 2010 08:00

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010 komt in deze rubriek om de week een bijzondere hobby van een gemeenteraadslid aan bod. Wat doen de volksvertegenwoordigers in hun vrije tijd?Partij:

Leefbaar Almere
Speerpunten:

"Een persoonlijk speerpunt in ons programma is voor mij de sociale veiligheid in wijken en buurten", zegt ex-sportwethouder Frits Huis. "Dan praat ik bijvoorbeeld over flatbewoners die elke avond in de zomer tot diep in de nacht hard muziek op hebben staan. Ontoelaatbaar."
Hobby:

Sport (Ajax)
Eurosport, Sport1, ESPN: in huize Huis zijn abonnementen op alle sportzenders afgesloten. "Ik kijk alles", zegt Huis. "Van snowboarden tot zelfs curling." Toch is Ajax zijn grote passie. "Ik kwam als Blauw Wit-speler pas op mijn 19e voor het eerst in De Meer. Toen was ik verkocht. Koop elk jaar een seizoenkaart. Nu ook voor mijn zoon. Die is weliswaar al 31, maar toch: een vader hoort dat te doen."
Huis, professioneel schrijver en columnist, schreef in zijn leven al vier boeken over Ajax. "Thuis heb ik ook allerlei Ajax-prullaria liggen. Het is echt een passie."
Zelf sporten is er niet bij. "Ik wandel nog wel eens beetje, maar beweeg gewoon veel te weinig. Dat was vroeger wel anders. Ik heb jaren honkbal gespeeld, maar dat ging me niet zo goed af. Ik was catcher en kon beter vangen dan gooien. Maar in handbal was ik wel erg goed in. Ik schopte het tot het regionale team en speelde een interland tegen Duitsland. Kwam er in als reserve en werd toch gewisseld. Ik ben toen kwaad naar de kleedkamers gelopen. Door die actie is een internationale carrière waarschijnlijk aan mijn neus voorbijgegaan. De trainer liet zich terecht niet piepelen door een broekie van 17 jaar. Pas later begreep ik dat."