Raad&HobbyMarcel Hamminga: de binnenvaartspecialist

15 december 2009 08:00

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010 komt in deze rubriek om de week een bijzondere hobby van een gemeenteraadslid aan bod. Wat doen de volksvertegenwoordigers in hun vrije tijd?


Partij:
Socialistische Partij (SP)
Speerpunten:
Veiligheid en economische zaken, dan met name "vervoer van goederen over water". Marcel: "De komende raadsperiode wil ik me sterk maken voor een overslagterminal. Want er is nog veel te winnen met vervoer over water."
Hobby:
passie voor de binnenvaart
Containers, los bulkgoed en pallets. Het zijn zomaar zaken die gemakkelijk, duurzaam en vooral veel goedkoper over water vervoerd kunnen worden. SP-fractie-assistent Marcel Hamminga heeft het als speerpunt voor de komende gemeenteraadsperiode bij de SP (hij staat op nummer 5 op de lijst voor de verkiezingen) op zijn lijstje staan om deze manier van goederenvervoer naar Almere te halen. Daarnaast is de binnenvaart ook gewoon zijn passie. "Dit is al in mijn jeugd ontstaan. Ik wilde halverwege de jaren '80 naar de binnenvaartschool, maar daar was toen geen werk in. Toen ben ik bij de waterpolitie gegaan, waar wel werk in was. Zo ben ik toch bij deze beroepsgroep betrokken", vertelt hij. Vol vuur kan de SP'er vertellen over het o zo romantische vak. "In de tijd van de Romeinen werd al 65 procent van alle producten over water vervoerd. Dat gebeurde toen door paarden. Rond 1850 werden daar zeilklippers voor gebruikt die sneller waren en grotere wateroppervlakten over konden en eind 1900 kwamen er schepen die met een motor voortgestuwd werden. Dat innoveren gebeurt nog steeds. De romantiek is er weliswaar vanaf, want binnenvaartschippers zijn geen zes weken meer onderweg om over Franse kanaaltjes hun vracht af te leveren, maar het is nog steeds de meest goedkope en duurzame vorm van transport. Op één schip passen soms wel vijfhonderd containers waar je over de weg net zoveel vrachtwagens voor nodig hebt. Ja, van mij mag Almere 'van wal steken' met een overslagterminal. We hebben in Almere tenslotte veel water waar we gebruik van kunnen maken."