Raad praat over betaalbaarheid huizen: bouwen, bouwen, bouwen

12 maart 2021 10:10

Door Marcel Beijer

ALMERE – De gemeenteraad besprak donderdag tijdens de Politieke Markt opnieuw de mogelijkheden om betaalbare woningen voor Almeerders te bouwen. Almere wil de komende jaren 25.000 woningen bouwen.

Die woningen moeten wel betaalbaar blijven. Het college heeft daarvoor in het 'Actieplan Betaalbaarheid' dertien instrumenten bedacht, waar de raadsleden wel enthousiast over zijn. Ook de fracties van de partijen brachten voorstellen in. Eén daarvan was het invoeren van een starterslening voor jongeren die daarmee sneller een huis kunnen kopen. Wethouder Julius Lindenbergh was daar echter huiverig voor. "Een starterslening kan gebruikt worden om een hoger bod op een huis uit te brengen. Dat drijft de prijs alleen maar op." De wethouder gaat wel onderzoeken of het mogelijk is zo'n starterslening te verstrekken bij de koop van een nieuwbouwhuis.

Bouwen, bouwen, bouwen

Concluderend gaf de wethouder zelf aan dat er eigenlijk maar één manier is om de almaar stijgende vraagprijs van koophuizen tot staan te brengen. "En dat is bouwen, bouwen, bouwen. En dat gaan we dus ook doen."
In september verschijnt de huisvestingsverordening waarin staat voor welke doelgroepen bepaalde huurwoningen beschikbaar komen. Volgens Jesse Luijendijk (Partij voor de Dieren) werd dat ook wel eens tijd. "Die verordening zou eigenlijk al twee jaar geleden worden gepresenteerd, we hebben flink wat tijd verloren."
Lindenbergh wilde daar niet te lang bij stilstaan. Hij kondigde aan dat het college nog deze maand het Stedelijk Woningbouwprogramma zal presenteren. Daarin staat in welke wijken en ik welk jaar die 25.000 woningen worden gebouwd. De uitwerking van het Actieplan Betaalbaarheid, wat dus donderdag werd besproken, volgt in mei. En dan in september de huisvestingsverordening.