Raad wil discussie over wenselijkheid datacentra

16 april 2021 09:15

Door Marcel Beijer

ALMERE – Een meerderheid van de gemeenteraad wil over niet al te lange termijn met elkaar in gesprek over de wenselijkheid van datacentra in Almere. Op bedrijventerrein Stichtsekant, dat overigens bijna vol zit, komt binnenkort zo'n centrum.

Datacentra zijn nodig om de almaar toenemende digitale informatie op te slaan op servers. De centra vragen heel veel energie, leveren weinig nauwelijks arbeidsplaatsen op en zijn vaak gevestigd in gebouwen die bepaald niet zullen meestrijden om de ereplaatsen bij architectuurprijzen. Almere telt inmiddels al drie van die centra, de vierde komt op bedrijventerrein Stichtsekant. Die kogel is eigenlijk allang door de kerk. De gemeenteraad kon donderdag, tijdens de Politieke Markt, eigenlijk niets meer uitrichten tegen de komst van dit centrum: het is een toegestane functie op dit terrein. Wel vroegen diverse raadsleden zich af hoe Almere zich in de toekomst wil opstellen als opnieuw een datacenter zich in Almere wil vestigen. In theorie zou het bijvoorbeeld kunnen dat de resterende kavels op Stichtsekant worden volgebouwd met datacentra. Wethouder Maaike Veeningen stelde dat die kans is uitgesloten: er ligt momenteel geen aanvraag en bovendien zit Stichtsekant bijna vol. "Er zijn genoeg geïnteresseerden voor kavels op dat terrein", aldus de wethouder. "Dus dat is goed nieuws."

Het is aannemelijk dat de wenselijkheid om nog meer datacentra in Almere te realiseren binnenkort op de politieke agenda wordt gezet door één van de partijen.