Raad wil keuze bij nieuwe locatie Windesheim

04 december 2020 10:25

Door Marcel Beijer

ALMERE – Een deel van de gemeenteraad wil een betere keuze kunnen maken in de beslissing waar het nieuwe hoofdgebouw van Hogeschool Windesheim moet komen. Daarmee moeten wel extra kosten worden gemaakt.

Zoals bekend wil zowel Windesheim als het college het hoofdgebouw plaatsen op de plek van De Voetnoot, als onderdeel van een veel groter plan waarbij de binnenstad een grote campus wordt. Het college kwam een aantal maanden geleden met dit grootste plan naar de gemeenteraad omdat het een unieke kans zou zijn om het stadscentrum een upgrade te geven. Bovendien kunnen op het campusterrein misschien wel 1500 broodnodige studentenwoningen gebouwd worden én kan bij het Rijk een forse subsidie worden binnengehaald. Om daarvoor in aanmerking te komen moest snel worden gehandeld en een plan aan de raad worden voorgelegd.

Keuze

Een aantal raadsleden is echter van mening dat het college daarbij de gemeenteraad niet goed heeft meegenomen. "Krijgen we nog een keuze?", vroeg Jesse Luijendijk (Partij voor de Dieren) die niet tegen het campusplan is, maar wel aankondigde met een motie te komen om sloop van De Voetnoot tegen te gaan.
Een aantal raadsleden wil dat wethouder Maaike Veeningen laat uitrekenen wat bouw op de locatie van De Voetnoot gaat kosten (en opbrengen) en datzelfde doet voor de beste alternatieve locatie.
Veeningen was daar niet blij mee. "Twee businesscases laten uitrekenen kost heel veel geld en ook veel tijd. Dat is dan dit voorjaar niet klaar, maar dan wordt het zomer. Bovendien jagen we ook Windesheim op kosten. Zij zijn in Almere toe aan een nieuw hoofdgebouw en willen doorpakken. Deze vraag van u levert vertraging op. Zij hebben ook een interne agenda. Het is de vraag hoe zij hier op zullen reageren."

Tussenstap

De wethouder stelde daarom een tussenstap voor waarbij ze wel met een vergelijking komt, maar niet met een complete berekening voor het complete ontwikkelingsplan en de grondexploitatie.

Opvallend was de weerstand daarover bij Leefbaar Almere, een collegepartij. "We willen gewoon het beste plan", zei Marco de Kat. Luijendijk was ontstemd. "Ik voel me nu als raadslid voor een voldongen feit geplaatst en daar maak ik ernstig bezwaar tegen."

Jesse Luijendijk van de Partij voor de Dieren. (Archieffoto: aangeleverd)