Rabobank:Betaalbaarheid woningen neemt toe in 2012

07 maart 2012 06:00

ALMERE – Hoewel de economische situatie in de afgelopen maanden verslechterde, bleef de betaalbaarheid van een koopwoning in 2011 gelijk. Dit jaar neemt de betaalbaarheid naar verwachting toe, vooral door een verwachte daling van de gemiddelde huizenprijs.


Dit zal kopers in 2012 echter nog niet massaal over de streep trekken. Zo zijn koopwoningen voor alleenverdienende starters met een modaal inkomen nog altijd duur en blijven de overige potentiële kopers door de aanhoudende economische onzekerheden ook terughoudend. Dat schrijven economen van Rabobank in het vorige week verschenen Kwartaalbericht Woningmarkt.
De Nederlandse markt voor bestaande koopwoningen vertoont nog altijd geen tekenen van herstel. Ook in het vierde kwartaal van 2011 daalden de prijzen en werden er minder woningen verkocht dan een kwartaal eerder. In de kwartalen die voor ons liggen zal dit beeld niet structureel veranderen, zo verwachten de Rabo-economen.

Drang om te verkopen gering

Het aantal potentiële kopers is nog altijd in de minderheid in vergelijking met het aantal te koop staande woningen. In het vierde kwartaal van 2011 steeg het aanbod met 5.000 woningen. Eind 2011 stonden er ruim 221.000 woningen te koop. De Rabo-onderzoekers verwachten dat de verhouding tussen kopers en verkopers in de aankomende kwartalen niet sterk zal verbeteren. In de huidige omstandigheden is een verdere prijsdaling nodig om meer transacties tot stand te brengen.
Opleving bouwproductie krijgt geen vervolg

De markt voor nieuwbouwwoningen ondervindt nog altijd veel last van de huidige situatie op de woningmarkt. Zo heeft de opleving van de bouwproductie in het eerste halfjaar van 2011 in het derde kwartaal van dat jaar geen vervolg gekregen. Daarnaast daalde de orderportefeuille en werden er minder bouwvergunningen verstrekt.
Het Kwartaalbericht Woningmarkt is te downloaden in pdf-formaat op www.rabobank.com/economie.