Rappende engelen in moderne versie van Lucifer

07 december 2020 11:00

STAD CENTRUM - 'Engelen eerst, engelen eerst', scanderen acteurs van theatergroep SubSub in de nieuwe voorstelling Lucifer. Een groep engelen komt onder leiding van aartsengel Lucifer in opstand wanneer zij door God onder de nieuw gecreëerde mens dreigen te worden geplaatst. Het publiek wordt aangespoord om vooral mee toe doen. "Want dit laten we niet zomaar gebeuren", roept Lucifer.

Het Almeerse jongerengezelschap SubSub heeft het door Vondel op rijm geschreven stuk Lucifer in een modern jasje gestoken, compleet met zingende en rappende engelen. Afgelopen vrijdagavond ging de voorstelling alsnog in première, na eerder te zijn uitgesteld vanwege corona.

Hoewel het oorspronkelijke stuk eeuwenoud is, en het verhaal zich afspeelt in de hemel, zijn de thema's ook in de huidige maatschappij nog actueel. Thema's zoals macht, rechtvaardigheid, identiteit en goed versus kwaad komen er allemaal in terug. Want wat zou jij doen als er van bovenaf, zonder enige inspraak, opeens veranderingen worden doorgevoerd? Leg je je daarbij neer of kom je in opstand? Hoe ouder je wordt, hoe meer kennis je hebt en hoe kritischer je wordt. Maar in hoeverre laat jij je beïnvloeden door anderen?

De aartsengel Lucifer, gespeeld door acteur Mohamed Abd El Hafeez, begrijpt niets van het besluit van zijn vader, God, om de mens boven de engelen te plaatsen. Hij legt zich er niet zomaar bij neer en verzamelt een leger volgelingen om zich heen om ten strijde te trekken. Tot ontsteltenis van de swingende aartsengel Gabriel, gespeeld door Jillian Jordan, die hem uit volle borst toezingt vertrouwen te hebben in God. Weet zijn beste vriend Rafael (de engel van de harmonie, gespeeld door Dyon Wilkens) de gemoederen te sussen? En wat is de rol van engel Beëlzebub (Charlotte Vermeulen) en aan wiens kant staat die nu eigenlijk? Knap gespeeld en gezongen door de jongeren van SubSub en met veel gevoel en humor gebracht.

Lucifer is nog tot en met 17 december te zien in De Voetnoot aan het Stadhuisplein, maar de voorstellingen zijn uitverkocht. Houd de website www.subsub.nl in de gaten voor eventueel vrijgekomen plaatsen.

Regie & script: Esther Bolte. Acteurs: Charlotte Vermeulen, Dyon Wilkes, Evy de Joode, Jillian Jordan, Lin Blom, Mohamed Abd El Hafeez, Pieter Zomerdijk & Romany Kootstra.

Mohamed Abd El Hafeez als aartsengel en leider van de opstand Lucifer. (Foto: Almere DEZE WEEK)