Reacties op de stelling

29 oktober 2008 08:00

Op de stelling van vorige week 'Plastic hoort niet thuis in de natuur!' zijn vele reacties binnengekomen. Onduidelijkheid was er wel over de stelling, maar de meerderheid vond dat plastic niet thuishoort in de natuur.


Lopen op plastic

Dit verhaal is echt niet te geloven. Hoe durven die aannemers in de Oostvaardersplassen een pad aan te leggen met een fundering van plastic? Overal moeten we hergebruiken en toeslagen betalen voor verwijderingsbijdragen, terwijl ik in een natuurgebied op een laag plastic loop? GroenLinks, laat je eens horen in de raad!
Johan Goossens

Zelf keuze maken

Als het over een ander gaat of over de overheid, dan zijn Nederlanders er als de kippen bij om te (ver)oordelen en af te keuren. Kijk eens wat vaker naar jezelf, daar heb je al meer dan je handen aan vol :-). De aannemer voldoet aan de wettelijke eisen van een regering die WIJ gekozen hebben (als het goed is :-)). De onwetendheid van veel mensen maakt dat ze niet beseffen dat kunststoffen zoals deze biochemisch inert zijn. Ze vergaan dus niet of nauwelijks maar richten dan ook geen schade aan via uitspoeling naar het grondwater. Je kunt er gewoon overheen lopen en naar de bomen kijken in plaats van naar de grond. Het is een keuze die je zelf kunt maken. Wij produceren met z'n allen massa's afval. Zijn we bereid ons consumptiepatroon aan te passen om die hoop te verminderen? Afval zal ooit ergens naartoe moeten. Simpel.
Het is net als de domheid om tegen kerncentrales te zijn want iedereen verwacht ondertussen wel dat er prik uit het stopcontact blijft komen. Wat wel en wat niet 'hoort' is erg subjectief bovendien. Door een vliegreis naar Thailand verbruik je een hoeveelheid fossiele brandstof waar je een jaar lang je huis mee kunt verwarmen. Hoort dat wel, dan? Maar daar maakt geen kip zich druk om. Om nog maar te zwijgen van de gevolgen van de verstoring van de stralingsbalans van de aarde als gevolg van CO2 en NOx -uitstoot. Auto's die 1:100 rijden bestaan al lang, maar niemand wil er eentje en dus worden ze niet gemaakt. Daar kiezen WIJ allemaal voor. Het kan namelijk anders.
Heb je enig idee wat voor werkelijke schade er ook bijvoorbeeld wordt toegebracht als gevolg van de vleesconsumptie waar wij (bijna) allemaal bewust voor kiezen? Die schade is niet zo zichtbaar, maar zeer zeker aanwezig en meetbaar. Je hoort er niemand over, behalve een handje vol wetenschappers. Maak je eens druk over dingen die er echt toe doen en die vergaande gevolgen (zullen) hebben voor huidige en toekomstige generaties en voor de regulerende functies van onze planeet waar we allemaal van afhankelijk zijn!
Robert
Ook ijzer en koper

Ook ik wil even reageren op het artikel 'Plastic hoort niet thuis in de natuur'. Mijn vrouw en ik fietsen ongeveer twee keer per week in de Oostvaardersplassen en ook dit badkamerafval is ons niet ontgaan. Maar ik lees alleen over plastic en dat is genoeg aanwezig, heb ik gezien. Maar wat ik niet lees is dat er vele kleine stukjes ijzer, koper, zelfs stukjes printplaat, glas enz. tussen te vinden zijn.
Deze rommel hoort zeer zeker niet in een natuur gebied thuis. Ik begrijp daarom ook niet dat daar toestemming voor gegeven is om dit als onderlaag te storten. Dit (afval) ligt er al geruime tijd en nu er over geschreven gaat worden, gooit men er opeens een dikke laag gravel overheen. Maar beste mensen, er gebeuren meer rare dingen in de Oostvaardersplassen in Almere, wat dacht u van het illegaal storten van afval aan de kant van de ingang wildrooster bij de Oostvaardersplassen / kassen Almere. Dus laten we hopen dat de hoge dames en heren van natuurbeheer de juiste beslissing zullen nemen of al hebben genomen over dit artikel.
Hans Boke