Recordverhuizing bij AAP

02 juni 2010 07:00

HOUT - Maar liefst 24 berberapen van Stichting AAP zijn afgelopen maandag verhuisd van Almere naar twee nieuwe onderkomens in Frankrijk. Voor AAP is dat een record: nog nooit eerder vertrokken zoveel dieren in één transport naar een nieuw thuis.


De grootste groep vormen de 17 berberapen van de groep van Rizzly, die naar Zoo de Jurques in Normandië gaan. AAP heeft een structurele wachtlijst voor berberapen en vangt deze diersoort van alle soorten het vaakst op. Deze grote herplaatsing is dan ook een belangrijk succes voor AAP.
De groep van Rizzly is vernoemd naar de leider van het stel. De 15-jarige Rizzly is een schoolvoorbeeld van het lot dat vele jonge berberapen treft. Als jonge berberaap werd Rizzly uit zijn vertrouwde omgeving in Marokko weggehaald om op een markt aan toeristen verkocht te worden. Zijn nieuwe eigenaar nam hem mee naar Parijs. Daar begon al snel de ellende. Rizzly werd ouder en daarmee dominant en lastig. Hij vernielde het interieur van zijn nieuwe thuis en begon kinderen en honden aan te vallen. Zijn eigenaar zag in dat het zo niet langer kon en droeg het dier over aan AAP. Voor Rizzly begon daarmee een resocialisatieproces waarin hij leerde zich als berberaap te gedragen. Nu, jaren later, is Rizzly de leider van de groep met 17 mannetjesapen die naar Normandië vertrekt.

Stichting AAP

Stichting AAP vangt al bijna 40 jaar apen op, waaronder grote aantallen berberapen. Het uiteindelijke doel is om de dieren geestelijk en lichamelijk weer gezond te maken en ze daarna te herplaatsen in een meer natuurlijke omgeving, in de vorm van een reservaat of gerenommeerde dierentuin. Door de herplaatsing van deze 24 berberapen krijgt AAP de mogelijkheid om nieuwe groepen apen op te vangen.