Rector Joséphine Rutten De Meergronden"Tweetalig onderwijs meer in de spotlights zetten"

03 februari 2010 08:00

HAVEN CENTRUM - Joséphine Rutten is dit schooljaar begonnen als rector van De Meergronden. "Ik trof een goed georganiseerde school aan met heel aardige kinderen. Het is alleen ontzettend jammer dat zo weinig Almeerders weten dat wij de enige school in de stad zijn die tweetalig onderwijs bieden. Ook op Havo-niveau. Dat moeten we wat meer gaan benadrukken."


De Amsterdamse Rutten was tot dit schooljaar actief als directeur van de Heao-afdeling van de HvA. "Een school met 3.500 leerlingen binnen een grote hogeschool. Voor mij is De Meergronden dus een relatief kleine school. Een warm nest en wat me echt opvalt: ontzettend aardige leerlingen. Als ik dat zeg denkt iedereen dat ik een grapje maak. Maar het is écht zo. Dat is een groot compliment aan mijn collega's en mijn voorganger."
De Meergronden wil meer gaan benadrukken dat het - als enige middelbare school in Almere - door het Europees Platform gecertificeerd is op het gebied van tweetalig onderwijs. Rutten: "We doen dat nu al op Vwo- en Havo-niveau, dat is al heel bijzonder, maar we onderzoeken of we ook kunnen uitbreiden naar Vmbo. Daar bieden we nu al versterkt Engels aan. Internationalisering, talen en cultuur staan centraal op de school. Een behoorlijk percentage van de lessen wordt in het Engels gegeven. Ik vind dat te weinig Almeerders daar van op de hoogte zijn. Dat kan en moet anders."
Ook het pand is nodig aan een opknapbeurt toe. "Er wordt gedacht aan verhuizing, maar daar moet de politiek nog over beslissen. Voordat het pand er staat zijn we jaren verder. Dus moeten we knopen doorhakken met het huidige pand. Daar is een ingrijpende renovatie nodig. Niet alleen het schilderwerk, maar ook de hele inventaris, elektriciteit, gasleidingen. Daar gaan we snel mee beginnen."