Regen hindert HavenfestivalGeweldig alternatief voor afgelaste Botterrace

09 september 2009 06:36

HAVEN CENTRUM - Het Havenfestival heeft het afgelopen weekeinde last gehad van de weersomstandigheden. Toch kan worden teruggezien op een geslaagd evenement. De herfstachtige omstandigheden noopten de organisatie van de Botterrace tot een alternatief programma, dat eigenlijk heel leuk bleek te zijn.

“Het was windkracht 7, vrijdagmiddag”, zegt organisator Bert Bonneveld. “Als de schippers dan met hun botters het water opgaan, zijn ze niet meer verzekerd. Vorige week zorgde dat in Harderwijk voor een schade van 30.000 euro. We hebben toen besloten om de botterrace af te gelasten. In plaats daarvan hebben we in kalm tempo koers gezet naar het eilandje De Schelp. Daar hebben de botters aangelegd en ontstond een oergezellige sfeer.”
Dat vonden ook de 630 opvarenden die zich hadden opgegeven voor de race. “Dit was eigenlijk ontzettend leuk. Er werden scheepsliederen gezongen en de inwendige mens werd ook goed verzorgd. We hebben ons uitstekend vermaakt.”
Bonneveld kan daarom terugzien op een bijzondere dag. “We hebben misschien wel een trend gezet door dit alternatieve programma te bieden. Feitelijk hebben we nog mazzel gehad, want het bleef droog. ‘S avonds kwam de regen met bakken uit de lucht.”
Zaterdag en zondag konden bezoekers voor twee euro met een botter meevaren. Bonneveld: “Zaterdag was het weer niet zo best en hadden we 300 liefhebbers, maar zondag toch alweer 800. We mogen niet ontevreden zijn.”
(Foto’s Fred Rotgans)