Reisdocumenten buiten piekperiode goedkoper

21 september 2009 06:09

ALMERE - De gemeente wil een aantal maanden per jaar reisdocumenten goedkoper gaan aanbieden. Op die manier moet het aantal aanvragen voor paspoorten en identiteitskaarten beter verspreid worden over het jaar.


In de maanden mei, juni en juli komen heel veel Almeerders naar het stadhuis voor een nieuw reisdocument. Dat levert al jaren lange wachttijden op. Door in andere maanden een korting van 4,50 euro te geven, hoopt het college de drukte meer te kunnen spreiden. Afhankelijk van het postcodegebied kunnen Almeerders dan in oktober, november of januari goedkoper een reisdocument kopen.
Andere maatregelen in de strijd tegen de wachtrijen hebben nog onvoldoende effect. Zo kunnen mensen online of telefonisch een afspraak maken om langs te komen voor een nieuw reisdocument. Mensen met afspraak hoeven niet te wachten, en kunnen 's middags en op zaterdag in het stadhuis terecht. Verder stuurt de gemeente een brief naar mensen van wie het reisdocument verloopt in de piekperiode, met het verzoek vóór de zomerdrukte langs te komen. Met het gereduceerde tarief hoopt het college meer mensen over de streep te trekken.
De gemeenteraad moet zich nog buigen over het voorstel.