Reuzenwesp hoornaar duikt op in Almere

16 september 2009 07:00

ALMERE - De hoornaar, een reuzenwesp, die met zijn drie centimeter lengte wel twee keer zo groot is als de gewone wesp, is gesignaleerd in Almere. Imker Cor Dol vond een nest van de hoornaar in een vogelnestkastje van een Almeers volkstuintje en stuurde de foto naar de redactie.


“Tot voor kort was deze hoornaar nog niet gesignaleerd in de Flevopolder”, schrijft de imker. “Maar sinds enige jaren rukt deze Hoornaar vanuit het Zuiden op.”
De vondst van het hoornaarnest is dus tamelijk bijzonder. Toch is het nog maar de vraag of het dier blijvend in de Flevopolder domicilie kiest.
“Over enige weken verdwijnen de hoornaars weer”, zegt Dol. “En is het nest in de winter leeg” Daarna is het afwachten. Dol: “Vroeg in het voorjaar begint de Koningin weer met bouwen van een nieuw nest en komt dus niet terug in dit oude nest.”
Duidelijk is dat de hoornaar steeds meer oprukt naar noordelijk gelegen gebieden.

Pijnlijk
De reuzenwesp valt te herkennen aan het roodachtige borststuk en haar felle geluid. Het dier steekt, net als de gewone wesp gemeen hard. De steek is wel behoorlijk pijnlijker dan de gewone wesp. Het verhaal gaat dat een paar steken van de hoornaar al voldoende zijn om een mens of paard te doden, maar dat is een fabel. Wel is de steek, net als bij gewone wespen, gevaarlijk voor mensen die allergisch zijn voor wespensteken.
De hoornaar is gelukkig minder agressief en gaat ook niet op zoek naar zoetigheid. Wel zijn ze in de herfst op afgevallen fruit te vinden. De hoornaar is een goede insectenbestrijder doordat ze grotere prooien aankan dan de andere wespen. Hoornaars vliegen ook ‘s nachts en komen dan op kunstlicht af.