Rubriek 'Blik op toen' meteen succes

16 oktober 2009 06:57

ALMERE - De nieuwe rubriek 'Blik op toen' in Almere DEZE WEEK leverde afgelopen week direct een stroom aan reacties op van mensen die de schillenboer, het paard of de omstanders op de foto uit 1984 herkenden. Ondanks dat de foto 25 jaar geleden gemaakt is, is alle informatie nu bekend.


De schillenboer herkende zichzelf op de foto. Lucas Veeger van het Stadsarchief: "De schillenboer heet Rens Beitsma, en het paard heette Carola." Mevrouw Teunissen uit Almere Haven kent de schillenboer goed: "Rens bleef wel eens bij me eten. Het was een beetje een zonderlinge man. Na ongeveer een jaar schillenboer te zijn geweest, kreeg hij ruzie met de boer waar hij zijn schillen afleverde. Later ging hij karton afhalen bij Almeerders." Volgens mevrouw Teunissen is schillenboer Rens snel daarna verhuisd naar Turkije. "Hij is sporadisch in Nederland en komt dan nog wel eens bij me over de vloer."
De jongen op de foto is Jurgen Smits, toentertijd 16 jaar oud. "Het is al lang geleden, ik weet niet meer wat ik daar deed. Kan me ook niet meer herinneren dat de schillenboer langskwam." Zijn moeder herkende hem op de foto. "Ik herkende hem meteen", zegt ze. "Dat was een hele gewaarwording." Mevrouw Smits weet niet meer hoe vaak de schillenboer bij haar aan huis kwam, aan de Kerkgracht. "Ik werkte toen in Amsterdam dus waarschijnlijk was ik niet thuis toen de schillenboer langskwam. Maar mijn twee zoons kwamen veel bij de manege dus ik denk dat Jurgen daarom bij het paard is gaan staan."