Ruime meerderheid vóór motie ‘kinderpardon’

29 februari 2012 06:00

STAD CENTRUM - Met 21 stemmen vóór en dertien tegen heeft de gemeenteraad van Almere de motie ‘Almere pleit voor kinderpardon’ vorige week donderdag omarmd. De motie is een initiatief is van GroenLinks en Leefbaar Almere. Tegen stemden alleen de fracties van de PVV en de VVD. De SP-fractie stemde verdeeld.


“Het landelijk immigratiebeleid faalt. Al jaren. Kinderen mogen daar niet de dupe van worden, ook niet de kinderen van Almere”, aldus Ruud Pet (GroenLinks) en Frits Huis (Leefbaar Almere). Op het ogenblik zitten landelijk naar schatting tweeduizend kinderen in de knel, als uitwas van het huidige asielbeleid. Volgens Pet schreeuwt dat probleem om een structurele oplossing.

Landelijk versus lokaal

De motie in Almere staat niet op zichzelf. Ook in de Tweede Kamer speelt de discussie over de positie van kinderen binnen de asielwetgeving. Een van de landelijke aanjagers van de discussie is Tofik Dibi (GroenLinks). Hij introduceerde ooit het ‘kinderpardon’.
Tijdens het debat in de Raadszaal stelde de PVV dat dit een landelijk onderwerp is. “Pure tijdsverspilling dat de raad daarover praat.” De VVD vroeg zich af wat de motie toevoegt aan de discussie die nu al landelijk loopt.
Frits Huis stelde vervolgens dat de motie ‘aan de landelijke politiek aangeeft hoe belangrijk we het vinden dat dit goed geregeld wordt’. Pet: “Daarbij komen we óók op voor hele concrete schrijnende gevallen hier in Almere.”
Stevig debat

Kritisch was ook de SP, bij monde van mevrouw Sarfraz. “Dit is brandjes blussen, deze motie komt voort uit schaamte en schuldgevoel over het landelijk asielbeleid. Maar biedt geen structurele oplossing.” Huis gaf toe de motie als structurele oplossing tekortschiet. “Maar”, zo stelt hij, “je schiet in deze kwestie altijd tekort. Laat deze motie dan vooral een oproep zijn om het nu nationaal eindelijk eens goed te regelen.”