Sapaho: "Zaak rond dood Cassandra van Schayk is rond"Tips paragnosten technisch onbruikbaar vo

17 juni 2009 07:00

ALMERE - Rond deze tijd vorig jaar was het landelijke paragnostenteam Sapaho vergevorderd in de zoektocht naar de doodsoorzaak van de op 14 april 2007 gevonden Almeerse Cassandra van Schayk. Intussen zeggen de paragnosten uit getuigenverklaringen de mogelijke dader aan te kunnen wijzen. Voor de politie zijn deze tips echter technisch onbruikbaar.


Paragnost Jan Berlijn van Sapaho. "Ik vind het echt onbegrijpelijk dat de politie onze oplossing niet wil horen. Omdat wij al heel lang wisten wie de dader was maar geen bewijzen hadden, zijn we er zelf mee aan de slag gegaan. We hebben er een detective op gezet en zelf met getuigen gesproken en die gesprekken opgenomen. De zaak is nu in principe rond, alleen moeten de daders nog worden opgepakt. De verkregen informatie is door middel van onderzoek tot ons gekomen en dus niet alleen op paranormale wijze. Wij hebben dus het werk van de politie moeten overnemen. Ik wil echt dat deze zaak opgelost wordt en vooral dat ze de echte dader oppakken." Volgens de paragnost zit de politie op het verkeerde spoor en wil de politie niets doen met de feiten die Sapaho verzameld heeft. "Het is heel spijtig dat we dit verhaal niet kwijt kunnen bij de politie. Niet alleen vanwege de tijd die we er in hebben gestoken - we hebben bijna anderhalf jaar intensief aan deze zaak gewerkt - maar ook omdat wij met volle overtuiging de dader kunnen aanwijzen."
De politie hoeft volgens Berlijn alleen de tips na te trekken, dan is de zaak rond. Ze hebben een aantal verdachten nagetrokken en kwamen uiteindelijk op één dader uit. "Ik kan niet zeggen wie dat is, maar al van begin af aan hadden we een naam, een locatie en de doodsoorzaak. Die hadden we al na drie dagen maar bewijzen hadden we niet. We hebben alle vrienden rond Cassandra en getuigen gesproken en het verhaal is rond. Alleen de hoofdverdachte hebben we niet benaderd, om de getuigen te beschermen. Zodra hij weet dat we hem op het spoor zijn, krijgt hij misschien argwaan en dat willen we voorkomen."

Politie

Volgens communicatiewoordvoerder Leo Dortland van de politie ligt het verhaal van Sapaho een stuk genuanceerder: "We hebben via de media kennisgenomen van de bevindingen van Sapaho over deze zaak. Niet rechtstreeks via Sapaho zelf. Maar Sapaho heeft geen opsporingsbevoegdheid en met bewijsmateriaal dat niet via de juridisch legale weg verkregen is, kunnen we technisch niets. Iedereen kan wel zeggen dat hij weet wie de dader is. Wij hebben duizenden uren in dit onderzoek gestoken, veel inspanning verricht om meer duidelijkheid te krijgen in deze zaak. Het is niet juist als nu het beeld ontstaat dat Sapaho in anderhalf jaar tijd even de dader heeft uitgezocht." Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt de lezing van de politie. Het OM meldt: "De zaak is overigens nog niet gesloten."
IN KADER
Cassandra van Schayk werd sinds 24 maart 2007 vermist, nadat ze een groot feest in discotheek Eindelijk bezocht. Veel later pas, op 14 april, werd haar levenloze lichaam teruggevonden in de Noorderplassen. De politie stelde een onderzoek in met een team van achttien mensen om de doodsoorzaak te achterhalen, maar dat leverde geen dader op. In twee uitzendingen van het programma Opsporing Verzocht is er aandacht besteed aan de zaak en vorig jaar kwam de zaak nog ter sprake in het tv-programma van misdaadverslaggever Peter R. de Vries.