Schaapjes tellen in het bos

17 mei 2010 20:53

VROEGE VOGELBOS - Het oudste bos van Almere is misschien wel een van de jongste in Nederland, maar dat maakt het er niet minder mooi om. Hans Warrink, directeur Stichting Stad & Natuur, is enthousiast over de Schaapskooi, het Ooievaarsnest en het Vroege Vogelbos.


De Schaapskooi bestaat nu twee jaar. Ernaast ligt het Ooievaarsnest, wat bestaat uit een theehuisje en een winkeltje van Stichting Triade en DAC. Ooit in de jaren negentig was er een televisieprogramma, Vroege Vogels. Dat werd opgenomen in wat nu het Vroege Vogelbos heet, in Almere Haven aan de rand van De Gouwen. "Een groot parkachtig bos met zowel loof- als naaldhout. Voor een ieder wat wils", aldus Warrink.
Sinds 1 mei is het theehuisje weer open. Daar werken mensen met een verstandelijke handicap. De helft van het gebouw is eind vorig jaar afgebrand, maar Warrink belooft dat de mooie boerderij met het strooien dak dit jaar wordt herbouwd. "Triade zit nu in een vergunningentraject", vertelt hij. Verder is er op zondag 30 mei de Dag van het Park. Voor het eerst wordt deze landelijke dag in Almere gehouden.
Stichting Stad & Natuur Almere heeft een grote schaapskudde in het Vroege Vogelbos en verwacht elk voorjaar veel lammetjes. In verband met Q-koorts is dat dit jaar niet het geval. Gelukkig zijn alle dieren inmiddels vrij bevonden van Q-koorts en ingeënt. Intussen begraast de schaapskudde de hinderlijke Reuzenberenklauw, een plant die woekert over heel Almere. Schapen houden de plant kort, waardoor hij geen zaadjes kan maken en zich niet verder kan verspreiden.