Schaapkuddes gaan weer rondtrekken

08 mei 2020 10:10

ALMERE- Na een natte winterperiode zijn de schaapkuddes van Stad en Natuur in de Noorderplassen en Haven klaar om weer ingezet te worden in de natuurlijke bestrijding van de berenklauw. Deze week werden de laatste stappen gezet om er voor te zorgen dat de schapen weer een heel seizoen door Almere kunnen trekken.

Alle schapen zijn de afgelopen tijd ingeënt, van nieuwe oormerken voorzien en geschoren. Een flinke actie, want in totaal gaat het om ruim 700 schapen. In drie dagen zijn de schapen klaar gemaakt voor een nieuw graas-seizoen. Vanwege de corona-maatregelen gebeurde dit zonder publiek, maar via de social media kanalen kunnen mensen vanuit huis toch meegenieten van de ontwikkelingen rondom de kuddes. De populaire Almeerse Schaapskudde bestaat uit twee groepen Schoonebeeker Heideschapen. Daarvan stond gedurende de winter één groep in Friesland, terwijl de andere groep in Almere is gebleven. De Almeerse groep is inmiddels allemaal bevallen van hun lammetjes en staat in Haven. Half april zijn de schapen uit Friesland opgehaald, zij staan nu in de Noorderplassen.

Berenklauw

In opdracht van de gemeente Almere grazen de schapen bepaalde delen van Haven en de Noorderplassen af. Ze grazen daar het gras en de berenklauw weg, wat voor meer diversiteit in de natuur zorgt. Het afgrazen van de berenklauw is tevens van belang voor de (natuurlijke) bestrijding van deze plant. De schapen eten de toppen van de berenklauw, waardoor deze geen bloemen kunnen vormen en dus ook geen zaad kunnen verspreiden.

Bezoeken

Omdat de schaapskuddes in de buitenlucht in Almeerse wijken staan, zijn ze te bezoeken. Dit kan en mag, zolang er onderling 1.5 meter afstand wordt bewaard. Het advies is om de herder niet te benaderen en het liefst met alleen het eigen gezin een kijkje nemen.

De schapen zijn weer te bewonderen in Almere. (Foto: aangeleverd)