Schedefontijnkruid blijft bron van ergernis voor bewoners"Reactie gemeente is arrogant"

13 augustus 2009 07:00

ALMERE - Of de voortwoekerende onderwaterplant nu wel of niet gewenst is in de Almeerse wateren, is onduidelijk. De gemeente vindt het plantje juist een aanwinst is, aangezien het voor zuurstof zorgt. Inwoners uit de Noorderplassen, Parkwijk en de Regenboogbuurt hebben een geheel andere mening. Sommigen vinden de reactie van de gemeente "arrogant".


Pieter Floor uit de Regenboogbuurt noemt de reactie van de gemeente(woordvoerder) ronduit "arrogant". "Omdat de gemeente de klagers over de overlast niet serieus te neemt." Hij vervolgt: "Woordvoerder Peter Spek maakt het zelfs gênant, door de problemen van de bewoners van de Noorderplassen te bagatelliseren." Floor stelt dat onbelemmerd vaarverkeer mogelijk moet blijven. "Bootjes behoren vrij van de Noorderplassen naar de Hoge Vaart en andersom te kunnen varen. Dat is nu niet mogelijk zonder om de vijftig meter de vastgelopen schroef van de boot vrij te maken."

Opengebroken Veluwedreef

Floor zegt: "Wordt het probleem van de overlast inzichtelijker als je het vergelijkt met een om de vijftig meter opengebroken Veluwedreef?" Volgens hem zou de gemeente voor begaanbare wegen en bevaarbare waterwegen moeten zorgen. "Obstakels ook uit zwemwatergebieden verwijderen dus."
Ook de 74-jarige Johan van Leijden uit Parkwijk heeft moeite met de hardnekkige waterplant. "Ik ga regelmatig vissen met mijn bootje. Dan vaar ik door de grachten van Kruidenwijk, Filmwijk en Verzetswijk. Vooral in het Ebenezer Howardpark in Parkwijk, waar mijn bootje ligt, is het heel erg. Zelfs kinderen die in bootjes met peddels aan het spelen zijn, komen er niet doorheen."
Meneer Van Leijden is om weer 'gewoon' te kunnen varen, zelf aan de slag gegaan. "Drie kruiwagens van dat waterplantje heb ik uit het water gevist, anders kon ik niet weg. De gemeente heeft een keer 'geknipt' middenin het water bij het Hoefbladpad. Maar het groeit heel snel weer dicht."
Ergernis

"Ik wil mijn ergernis ook even kwijt", laat Bob Fonhof van de Almere Partij weten. "Wat een belachelijke opmerking dat het een weelde zou zijn voor het ecologische systeem. Ik begrijp hieruit dat hij nog met vakantie is in een tropisch land, waar dit plantje thuis hoort, maar laat hem nu even naar huis komen, misschien wordt hij dan wakker." Fonhof is in het oor gefluisterd dat dit inderdaad een uitheems plantje zou zijn. "Een of andere malloot zou het uit zijn aquarium hebben gegooid. Onze gemeentewoordvoerder schijnt er echter geen problemen mee te hebben."
Fonhof wil hem vragen wat slechter voor het water is: "Dit griezelige onbeheersbare probleem of de algen waar de triatlon ieder jaar een gigantisch probleem mee heeft." Hij voegt er fijntjes aan toe: "Een triatlon waar veel geld en prestige mee gemoeid is. Laat de woordvoerder zich over dit fenomeen, de algen, ook zo luchthartig uit? Of kan er misschien geruild worden?"