Schilderijen van bijzondere makelij in PolderburenAndy 'Warhol' Fetzel: 'Geld nodig voor verf'

17 december 2008 08:00

ALMERE - De 48-jarige Andy Fetzel woont in De Polderburen in Parkwijk. Als gevolg van twee hersenbloedingen kan hij niet meer praten en uitsluitend nog zijn linker duim en wijsvinger bewegen. Daarmee schildert en communiceert hij. "Ik heb geld nodig voor verf, daarom verkoop ik mijn kunst."


Andy zit in zijn kleine kamertje van vier bij vier meter. Op een soort computertje tikt hij in wat hij wil zeggen. Op deze zogenaamde 'communicator' verschijnt een tekst. "Ik was vinoloog en werkte als opstarter van nieuwe of minder lopende wijnhandels in Loosdrecht, Bussum, Huizen en Laren", tikt hij in. Hij had een goed leven: met zijn vrouw, dochter en zoon woonde hij in de Fellinilaan in Filmwijk. Hij bracht zijn zoon Dominic naar school, een dependance van Het Baken. "Het was 10 november 2001. In de auto vlakbij de school werd ik duizelig." Andy kreeg 'uitvalverschijnselen', een woord wat hij tot dan toe niet kende. Hij wist niet wat hem overkwam. "Mijn mondhoek rechts zakte het eerst. Daarna raakte ik verlamd." De elfjarige Dominic riep hulp.
In het ziekenhuis constateerde de arts dat Andy - toen 41 jaar - halfzijdig verlamd was door een hersenbloeding. De prognose was niet best. Hij zou wellicht niet meer kunnen lopen. Toch knokte hij er elke dag voor en revalideerde goed in de Trappenberg.

Tranen

"Ik kon net weer lopen, toen ik de tweede hersenbloeding kreeg", tikt Andy in. "Thuis op 8 maart 2002." Tranen schieten in zijn ogen. "Ik heb drie weken in coma gelegen in het Flevoziekenhuis", tikt Andy. "Toen ik wakker werd, stond mijn vrouw naast me."
Het wordt hem even te veel en hij verkrampt van verdriet en pijn. Zijn vrouw heeft net een ander. "We waren 27 jaar getrouwd." Na een paar minuten komt hij weer een beetje tot rust en tikt hij: "Hoort bij het ziektebeeld."
In het schilderen vindt Andy rust. Zijn thema's zijn bomen, abstracte en mensachtige vormen. "Als ik schilder, ben ik even niet ziek." Hij kan het maar een half uurtje volhouden, daarna speelt spasme en vermoeidheid in zijn arm op. Sinds 2003 heeft Andy vierhonderd schilderijen gemaakt. "Ik wil ze graag verkopen, want ik heb geld nodig voor verf, doeken, papier en lijsten."
In kader
Almeerders kunnen Andy helpen door zijn werk te kopen. Zij kunnen (overdag) naar Verpleeg- en Verzorgingstehuis Polderburen komen aan de Schietwilgsingel 2 en vragen naar Andy. De Almeerder hoopt ook dat hij zijn werk op andere locaties mag exposeren.