Scholieren creëren kleurrijke 'Muur van Verbinding' in Citylounge Kunstlinie

04 maart 2021 08:10

Door Petra Ondewater

STAD – Leerlingen van Helen Parkhurst maken samen met de Syrische kunstenaar Mahmoud Alnahas een grote muurschildering in de Citylounge van Kunstlinie. "Deze kleurrijke 'Muur van Verbinding', een project van MasterPeace, sluit aan bij de nieuwe tentoonstelling 'thuis' en de verwachte tentoonstelling 'Streetcred'. Een project om blij van te worden in deze tijd", aldus Suzanne Boers, hoofd marketing Kunstlinie.

Het schetsen van hun droom van verbinding was een thuiswerkopdracht voor de 3 Mavo-leerlingen. Kunstenaar Alnahas maakte vervolgens een opzet voor een grote muurschildering die de hele achterwand van de centrale Kunstlinie-hal bestrijkt. "Als community-artist zoek ik altijd naar verbinding, dus dit project past mij goed", vertelt hij. "Ik heb verschillende abstracte vormen gebruikt, die toch allemaal met elkaar in verbinding staan. De jonge kunstenaars kunnen zelf kiezen welke vorm hen aanspreekt en hoe ze die gaan invullen." De creaties van de leerlingen inspireren hem ook weer bij het verder uitwerken van de muurschildering. "Jongeren zijn nog heel onbevangen en dat geeft mij ook weer nieuwe inzichten. Het is een leerproces dat twee kanten opwerkt", vervolgt Alnahas. "Sommige leerlingen beginnen nog wat onzeker en voorzichtig, maar het is mooi om te zien hoe ze steeds vrijer worden. Ik help ze hun comfortzone te vergroten."

MasterPeace

Deze 'Muur van Verbinding' is een project van MasterPeace, een wereldwijde organisatie die kunst en muziek gebruikt om jongeren te mobiliseren en te inspireren. "Wij geloven dat er meer is dat ons bindt, dan wat ons scheidt", vertellen Karin Rozema en Adanna Emeh van MasterPiece. "We leven in een wereld waarin meer dan ooit muren worden opgetrokken, letterlijk en figuurlijk. Wij willen deze muren van afscheiding transformeren tot muren van verbinding. Kunst is daarvoor een hele mooie manier. En juist in deze tijd is het belangrijk om verbindingen te blijven maken."

Divers maar toch samenhangend

Een groepje van vier meiden is geconcentreerd aan het schilderen. "Ik ben muzieknoten aan het maken, want muziek zorgt ook voor verbinding", vertelt een van hen. "Zelf leef ik echt voor muziek, dus ik wilde dit graag laten terugkomen in deze muurschildering." Een andere leerling schildert bakstenen van een afbrokkelende muur en in het midden van de wand staart een groot geschilderd oog de foyer in. CKV-docente Anne Loggen van Helen Parkhurst is trots op het werk in wording. "Het is mooi om te zien hoe de leerlingen hun deel van het project aanvliegen. Ze doen het elk op hun eigen manier en dat maakt het heel divers, maar toch is het ook een samenhangend geheel. Het is fijn om tijdens deze lockdown toch samen bezig te kunnen zijn en iets moois te creëren."

Connectie met water

Aanvankelijk was het de bedoeling om de muurschildering op school zelf te maken. "Maar we hadden niet echt een geschikte muur in ons gebouw. Daarom vroegen we de gemeente Almere of er wellicht ergens een graffitiwall beschikbaar was", vervolgt de docente. "Dat we uiteindelijk deze enorme wand in de foyer van de Kunstlinie mogen beschilderen hadden we niet durven dromen."

Ook kunstenaar Alnahas is blij met deze locatie. "Regelmatig zat ik na mijn vrijwilligerswerk in Almere op de Esplanade te relaxen en dan keek ik uit over het Weerwater. Die connectie met het water is ook terug te zien in de blauwe achtergrond en de golvende vorm van de muurschildering."

Zo'n dertig leerlingen hebben de afgelopen dagen in kleine groepjes gewerkt aan de muurschildering en de kunstenaar rondt het de komende dagen verder af.

Leerlingen van Helen Parkhurst hebben samen met kunstenaar Mahmoud Alnahas (rechts) een grote muurschildering gemaakt in de Citylounge van Kunstlinie. (Foto: Almere DEZE WEEK)