School haalt nu zelf eens een diplomaKeurmerk tweetalig onderwijs voor De Meergronden

15 oktober 2008 07:00

ALMERE - Op scholengemeenschap De Meergronden halen doorgaans scholieren hun diploma, maar dit keer heeft de school in Haven zelf een diploma behaald. De Meergronden, een school voor tweetalig onderwijs, is nu een officieel IB-gecertificeerde school.


"Daar zijn we verschrikkelijk trots op", zegt rector Roosje Passchier van De Meergronden. "Want het heeft flink wat voeten in de aarde om dit keurmerk te krijgen. We zijn twee keer bezocht door een commissie. We hebben nu de vereiste papieren. Dat is heel bijzonder. We moeten het wel blijven waarmaken, want het keurmerk is drie jaar geldig."
De Meergronden startte zeven jaar geleden met tweetalig onderwijs voor Havo en Vwo. Deze leerlingen krijgen de eerste drie schooljaren de helft van hun lessen in de Engelse taal. "Docenten hebben daar speciaal een opleiding voor gevolgd", zegt IB-coördinator Zoë Heukels. "Voordeel van deze aanpak is dat leerlingen al na drie jaar op het examenniveau Havo voor Engels zitten."
Leerlingen die het IB-diploma hebben, worden geaccepteerd door universiteiten in meer dan honderd landen over de hele wereld. De school is trots op het keurmerk. Passchier: "Grenzen vervagen. Leerlingen van nu zijn niet alleen Nederlanders, maar ook wereldburgers. Engels wordt daarbij steeds belangrijker. Het is een groot voordeel wanneer je die taal beheerst."
"Je ziet dat eerstejaars leerlingen tot de kerstvakantie erg moeten wennen", zegt Heukels. "Daarna raken ze er snel mee vertrouwd. Geweldig om te zien."

Uitwisselingsprogramma

Bijkomend leuk aspect is dat De Meergronden met de opleiding ook uitwisselingsprogramma's verzorgt met acht buitenlandse scholen. "In het vierde jaar gaan de leerlingen naar een school en een gastgezin. In het vijfde jaar komen de buitenlandse scholen naar Almere. Ze krijgen dan een weekprogramma vol activiteiten, zoals workshops waarin onderwerpen worden besproken waarmee Nederland in het buitenland in het nieuws komt. Bijvoorbeeld het drugsbeleid of euthanasie. We doen ook een dag Amsterdam, waarbij we het Anne Frank-huis bezoeken en de leerlingen zetten ook een 'sightseeing Almere' op.
"Engels is een wereldtaal", zegt Roosje Passchier. Wie deze taal onder de knie heeft, kan zich in de hele wereld redden. Ik sta er nog altijd verbaasd over hoe snel leerlingen de taal opnemen. De leerlingen doen aan het eind van de eerste klas altijd een voorstelling in het Engels. Die ligt dan al op een heel hoog niveau."

TL

Passchier sluit af: "De Meergronden is een breed georiënteerde school. Het succes van deze opleiding is zo groot, dat we inmiddels ook begonnen zijn om Engels aan te bieden in de TL-opleiding. Waarom zou je dit exclusief aan Havo en Vwo aanbieden? De eerste lichting daarvan zit alweer in de derde klas. Daarom zijn er al twee TL-klassen gestart met versterkt Engels."