Schoonmaakcampagne op station in Buiten

01 oktober 2008 07:00

ALMERE - Een landelijke schoonmaakcampagne van ProRail en NS moet de vijftien minst schone stationvervuilers ertoe aanzetten hun rommel op te ruimen. Ook in Almere Buiten vroegen afgelopen donderdag hostesses hiervoor aandacht.


"Kauwgom, papier, patatbakjes: ze horen in de prullenbak", aldus een woordvoerster van ProRail. "En niet op de perrons, tussen de rails of in de stationshal." Uit onderzoek blijkt dat vooral jongeren tussen de 18 en 25 jaar het niet altijd even nauw nemen met hun afval. De campagne richt zich dan ook vooral op deze groep. Het station in Almere Buiten is geselecteerd aan de hand van de klanttevredenheids-onderzoeken. Gebruikers van deze stations zijn niet tevreden over de reinheid ervan.
Poetsdiva's Marja en Liny, bekend van het tv-programma 'Hoe schoon is jouw huis?', spelen de hoofdrol in de campagne. Ze zullen als ludieke schoonmaakpolitie mensen aanspreken op hun gedrag. Hun beeltenis staat op posters die op de vijftien stations komen te hangen. Op de perrons komen stickers waarop staat hoeveel geld het kost om graffiti en kauwgom te verwijderen.
Aan de campagne is ook een wedstrijd gekoppeld. Via www.schoonstation.nl kunnen jongeren meedingen naar de titel Miss Garb*tch 2008 of Mr. Deurmatcho 2008. Meedoen aan de wedstrijd kan door een foto in te sturen waarop je als Garb*tch of Deurmatcho bent afgebeeld, volledig opgetuigd met schoonmaakattributen.