Scouts vieren Tocht der Tochten

08 oktober 2008 07:00

ALMERE - Loodsen en oud-Loodsen van de scouting Cornelis Lelygroep Almere organiseren sinds 1997 de Tocht der Tochten (TodeTo). Maar liefst honderd 16-jarige scouts hebben afgelopen zaterdag meegedaan aan deze TodeTo, de race door de grachten en wateren van Almere.


"De route is tot het laatste moment geheim gebleven", zegt Pascal Scholte, woordvoerder van de scouting Cornelis Lelygroep Almere. De scoutinggroep claimt de grootste in Almere te zijn én actief op land en water.
Scholte: "Dit jaar hebben zestien boten meegevaren. Twaalf daarvan komen uit Almere, en de andere vier uit onder andere Muiden en Lelystad."
De race startte zaterdag 4 oktober nabij de Kemphaan. Honderd scouts voeren op voornamelijk Lelievlets voor de twaalfde keer de TodeTo. Een Lelievlet is een open zeilboot die zeeverkennersgroepen van Scouting Nederland het meest gebruiken. "Het is een stalen zeil-, roei- en wrikboot, die tijdens de wedstrijd met mankracht voortbewogen wordt. "
De snelste boot is niet per definitie de winnaar van de TodeTo. Scholte legt uit: "Onderweg zijn er enkele posten met bizarre spelen om extra tijdswinst te verdienen. Het doel is dan ook om zo snel mogelijk de route te varen, maar ook zo goed mogelijk op de posten te spelen." Daarbij staan behendigheid, slimmigheid en humor voorop.
Ondanks dat het een lange uitputtingsslag door de wateren van Almere was, konden de scouts al hun technieken gebruiken om als snelste en beste aan te komen bij de finish. Zij volgden een route beginnend in Almere Haven via de Hoge vaart en via de Noorderplassen en eindigden bij de finish in Almere Haven. De route mocht roeiend, wrikkend en zeilend worden afgelegd. "Lukte dit niet, dan gingen de scouts jagen: op de kant lopend de boot voorttrekken aan een touw."
De Pampusgroep uit Muiden won de lange route en Cornelis Lelygroep uit Almere de korte.