Seat Leon legt lat nog hoger

12 maart 2020 00:00

ALMERE - Met de vierde generatie Leon legt Seat de lat op alle fronten nog hoger. Hij is efficiënter, sportiever en veiliger dan ooit. Hij wordt in het tweede kwartaal van dit jaar in ons land verwacht en hij biedt alle voordelen van maximale connectiviteit.

Het design van de nieuwe Leon is nog meer uitgesproken dan zijn voorganger dankzij een mooie mix van scherpe en ronde lijnen. De standaard LED-koplampen zijn iets naar achteren geplaatst, waardoor een wenkbrauw-effect wordt opgeroepen. Ook de achterzijde met prominente spoiler en LED-verlichting over de gehele breedte van de auto maken de nieuwe Leon zeer herkenbaar.

In vergelijking met zijn voorganger is de nieuwe Leon in lengte flink gegroeid (+ 8,6 cm.), terwijl de wielbasis met een halve decimeter toenam tot 2,69 meter. Hij is echter wel iets smaller en lager geworden. De Sportstourer is met 4,64 meter zelfs ruim negen centimeter gegroeid.

Interieur

Ook het interieur van de nieuwe Leon is zeer modern met een vlak vormgegeven dashboard, waardoor het lijkt te zweven. Het centraal geplaatste, 10,1 inch grote infotainment-display is te bedienen door aanraking en zelfs met gebaren. Hierdoor is het aantal knoppen en schakelaars sterk teruggebracht. Het ambient lighting system creëert met een boog van licht een interieursfeer naar wens, en zorgt voor de nodige interactie. Dodehoekherkenning en vermoeidheidsherkenning maken voor het waarschuwen van de bestuurder namelijk gebruik van de lichtsignalen van dit systeem. Verder is de nieuwe Leon is de eerste Seat die volledig connected is. De spil daarbij is het SEAT digitaal instrumentenpaneel (Virtual Cockpit) met een 10,25 inch display. Een geïntegreerde SIM-kaart (eSIM) zorgt ervoor dat de Leon altijd online is.

Breder aanbod

Het aanbod motoren bij de Leon is breder dan ooit. Hij wordt leverbaar met benzine- (TSI) en dieselmotoren (TDI), maar daarnaast komen er ook mild-hybrideversies (eTSI) en een plug-in hybride (eHybrid). De 1.0 TSI driecilinder is er met 66 kW/90 pk en 81 kW/110 pk. Ook de 1.5 TSI is er in twee vermogens: 96 kW/130 pk en 110 kW/150 pk. De 2.0 TDI met 85 kW/115 pk heeft een handmatige transmissie en de 110 kW/150 pk variant is gecombineerd met een DSG-automaat.

De 48V mild-hybridetechnologie (eTSI) is beschikbaar voor zowel de 1.0 TSI als de 1.5 TSI en wordt standaard geleverd met een DSG-automaat. In de eHybrid gaat een 1.4 TSI benzinemotor een efficiënt samenspel aan met een elektromotor, die wordt gevoed door een 13 kWh lithium-ion accupakket en een systeemvermogen heeft van 150 kW/204 pk. De elektrische actieradius bedraagt ongeveer 60 kilometer (WLTP).

=

De nieuwe Leon is de veiligste Seat ooit. (Foto's: aangeleverd)