Slot Racing is geen kinderspel

16 mei 2010 10:59

HAVEN - "Deze sport is echt niet voor kinderen", benadrukt lid en penningmeester van Slot Racing Almere, Erroll Grave nog maar eens. Want dat is wat hij vaak hoort: racen met de zogenaamde 'slotcars', kleine autootjes op een racebaan, lijkt op een sport voor kinderen.


"Wij zijn een club die professioneel met racebaan-auto's racet", aldus Errol. "Dat valt in de categorie 'bijzondere hobby's'. Leden kunnen zich inschrijven vanaf 15 jaar, geen kinderen dus." De club is ontstaan uit een vriendenclub en heeft sinds 2004 een vast 'honk' in de bovenverdieping van het clubgebouw van de Motorvereniging Almere in Sportpark De Wierden in Almere Haven. De elf leden van de club komen daar elke dinsdag- en vrijdagavond bij elkaar om tegen elkaar te racen met auto's op schaal: 1/32 of 1/24. De slotcars zijn voorzien van een speciale geleideschoen en een elektromotor die de achterwielen aandrijft. De geleideschoen zakt in een groef in de racebaan en geeft hierdoor de slotcar richting en voortstuwing door middel van 12-18 volt. Met een handregelaar kan de bestuurder de hoogte van de spanning regelen en zodoende gas geven of afremmen. Afhankelijk van de gebruikte elektromotor ligt de topsnelheid van een slotcar tussen de 25 en 45 kilometer per uur.
"Er zijn vijftien clubs in Nederland, maar vooral in Spanje is de sport heel groot", zegt Erroll. "Daar worden tijdens wedstrijden ook weddenschappen op afgesloten. Wij houden ook wedstrijden zoals een 24-uurs race. Dan gaan de lichten van de zaal uit en zijn de slotcars, net als in het echt, voorzien van voor- en achterlichten en vaak ook remlicht."
Slot Racing Almere is op zoek naar mensen die een willen komen racen of sleutelen aan hun slotcar. Op dinsdag en vrijdag van 20.00 tot 24.00 uur aan de Meerveldstraat 55. www.slotracingalmere.nl