Snelle diagnose en behandelingSnotterpoli DeKinderkliniek van start

19 november 2009 08:00

ALMERE - In oktober is de snotterpoli van DeKinderkliniek gestart: een samenwerking tussen de kinderartsen van DeKinderkliniek en de KNO-artsen van het Flevoziekenhuis. De snotterpoli is een speciaal spreekuur voor kleine kinderen met chronische luchtweginfecties. Deze kinderen hebben last van hoesten, benauwdheid, snotteren en snurken. Ook kunnen zij bronchitis, astma-achtige klachten of luchtwegontstekingen hebben.


Tijdens het spreekuur kan snel worden bepaald wat de oorzaak van de klachten is en zo kan snel met de behandeling begonnen worden.
Snotterende kinderen zijn voor veel jonge ouders zeer herkenbaar. Veel peuters en kleuters hebben last van chronische luchtweginfecties. "De vraag is altijd waar deze klachten vandaan komen", vertelt Norbert van den Berg, kinderarts en één van de initiatiefnemers van de snotterpoli. "De oorzaak kan in de longen, of in het gebied van de keel, neus en oor liggen."

Oorzaak

Omdat het niet duidelijk is wat de oorzaak van de klachten is, is het vaak noodzakelijk meerdere artsen te bezoeken. Om meerdere ziekenhuisbezoeken, en tijdsverlies, te voorkomen werken in de snotterpoli de kinderarts, kinderlongconsulent en KNO-arts samen. Van den Berg: "Tijdens het spreekuur doen we een lichamelijk onderzoek, een longfunctietest en bekijken het gebied van keel, neus en oor. In ongeveer anderhalf uur kunnen we zo de diagnose bepalen. We kunnen dan ook snel een behandeling starten." Marleen Vleming, KNO-arts vult aan: "Mocht een ingreep aan de amandelen noodzakelijk blijken, kan ook dit op korte termijn in een kindvriendelijke omgeving in het Flevoziekenhuis."
Eén bezoek

De snotterpoli past in het streven van DeKinderkliniek de zorg zoveel mogelijk rond het kind te organiseren. Van den Berg: "Het is natuurlijk enorme winst voor het patiëntje en de ouders dat je in één bezoek klaar bent. Dat hebben we inmiddels ook zo geregeld bij de hoofdpijnpoli, de hartruispoli, de astmacheck, buikpijn poli, de poli voor plas- en poep problemen, groeipoli en de poli voor aandacht- en concentratiestoornissen."
Ouders kunnen, na een verwijzing van de huisarts, een afspraak maken op de snotterpoli via www.dekinderkliniek.nl.