Sollicitatieworkshop UWV helpt werkzoekenden snel aan werk

28 oktober 2009 08:00

ALMERE - Mensen die werkloos zijn of dreigen te worden, kunnen zich via een werkcoach van UWV Werkbedrijf aanmelden voor een workshop solliciteren. John Wenas en Ineke van Galen verzorgen deze workshop nu ruim een maand en de eerste succesverhalen zijn een feit.


"Bij een sollicitatie wordt gevraagd naar je competenties en veel mensen vinden dat lastig", zegt Ineke. "Ze kunnen vaak wel wat noemen, zoals 'ik ben klantgericht', maar vinden het dan moeilijk om een concreet voorbeeld te geven. Bij vragen over je competenties kun je je sterke punten omschrijven, zoals 'ik neem graag het initiatief' of 'ik ben daadkrachtig'. Sommige mensen solliciteren zelfs voor het eerst dus geven wij advies. Verder leren mensen hier een sollicitatiebrief schrijven, een goed cv maken en een sollicitatiegesprek voeren."
De eerste workshops zijn geëvalueerd en gebleken is dat de cursus voorziet in een behoefte. "Eigenlijk duurt de workshop, bestaande uit twee dagdelen, nog te kort", zegt John. "Want mensen worden enorm geprikkeld en krijgen ideeën voor hun eigen cv of sollicitatiebrief." Ineke vult aan: "We hebben verhalen gehoord van mensen die direct na een aantal aanpassingen in hun cv uitgenodigd werden voor een sollicitatiegesprek. Soms hebben ze maar een paar tips nodig: het cv inkorten of een profiel er aan toevoegen en het werkt. Het enthousiasme is heel leuk om te zien. Vooral van de mensen die net uit het werkproces komen en graag door willen in een andere baan."
De workshop is daarom ook alleen bedoeld voor mensen in de eerste drie maanden van werkloosheid, vanaf 27 jaar. Korte re-integratieprojecten, nog voordat iemand recht heeft op een uitkering uit de WW, blijken effectief.
Werklozen of mensen die dat dreigen te worden, kunnen zich aanmelden bij UWV Werkbedrijf aan de Randstad 20-04 bij een medewerker werk en inkomen of kunnen vragen om deelname aan de workshop via de eigen werkcoach. Kijk voor meer informatie op www.werk.nl.