Somalische vrijwilliger enthousiast aan de slag met 'Kleurrijk Talent'

17 maart 2010 08:00

ALMERE - Het project 'Kleurrijk Talent' van de Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere (VMCA) is in september 2007 gestart. Mensen van niet-Nederlandse afkomst en vrijwilligersorganisaties maken hierbij kennis met elkaar. Jama Abdilahi, vrijwilliger van het eerste uur en zijn begeleider Mark Villerius, werkzaam bij PRO Almere, geven een kijkje achter de schermen.


Jama (26) kwam in 2006 als asielzoeker vanuit Somalië in Nederland aan. Bij een inburgeringcursus werd hij gewezen op de mogelijkheden van vrijwilligerswerk. Via 'Kleurrijk Talent' werd er een plaats voor hem gevonden als tuinvrijwilliger bij PRO Almere, een school voor praktijkonderwijs.

Nieuwe woorden leren

Onder de hoede van Mark Villerius ging Jama supergemotiveerd aan de slag. "Ik was in het begin erg onzeker omdat mijn Nederlands zo slecht was. Ik durfde geen contact te maken met de anderen omdat ik bang was dat ze me iets zouden vragen en ik dan geen antwoord kon geven." Dat is nu anders. Jama schuift in de koffiepauzes aan, maakt een praatje en luistert goed naar de gesprekken die gevoerd worden zodat hij iedere keer weer nieuwe woorden leert. Mark: "Dat koffiedrinken heeft hij wel moeten leren want het fenomeen koffiepauze kende hij niet." Mark is heel blij met Jama als vrijwilliger. Er worden bergen werk verzet en de tuin is veel mooier geworden en wordt nu goed onderhouden. "In het begin ging er nog wel eens iets fout doordat we elkaar niet begrepen", zegt Mark. "Zo geef ik iedere ochtend instructies over het werk in de tuin. Ik had Jama verteld dat er een stuk grond met buxusplantjes moest worden schoongemaakt. Ik bedoelde dat het onkruid verwijderd moest worden maar Jama had het wel heel letterlijk genomen en ook de buxusplantjes waren verdwenen. Daar hebben we wel om kunnen lachen. Hij is overigens niet de enige die zo'n fout maakt, want ook de leerlingen overkomt zoiets wel eens."
Kijk voor meer informatie over Kleurrijk Talent op www.vmca.nl of stuur een e-mail naar coördinator Marian Bont: m.bont@vmca.nl. Bellen kan ook: 036-5346027.