SP wil stop op huurverhoging

29 april 2020 00:00

Door Marcel Beijer

ALMERE – De SP roept landelijk op om een (tijdelijke) stop van de huurverhoging. Ook de Almeerse fractie steunt de oproep en heeft een brief gestuurd naar Almeerse verhuurders, zoals woningcorporaties en zal in de gemeenteraad ook met een motie komen die hiertoe oproept.

"Vorig jaar had al de helft van de huurders moeite met het betalen van de huur", zegt SP-raadslid Ton van den Berg. "En velen krijgen het nu nog moeilijker, omdat op dit moment veel gezinnen in Nederland door de coronacrisis te maken hebben met een terugval in inkomsten. Maar ondertussen gaan de huren per 1 juli voor velen nog verder omhoog."

'De SP roept daarom in een brief alle Almeerse verhuurders op om de huurverhoging te stoppen. 'Veel van uw huurders geven aan zich serieus zorgen te maken over de huurverhoging en die signalen bereiken de SP afdeling Almere iedere dag in toenemende mate', staat in de brief te lezen. Zo hebben zich bij de SP huurders van Goede Stede gemeld die vanaf 1 juli een verhoging van 2,6% krijgen.

'U kunt een groot deel van deze zorgen wegnemen door te zeggen: 0% is genoeg. Voor onze huurders geen huurverhoging dit jaar', aldus de SP die in de brief ook aangeeft dat elders in het land corporaties juist al hebben toegezegd de verhoging minimaal uit te stellen tot oktober.

Motie

Van den Berg: "Huurders betalen nog steeds voor de vorige crisis. Toen is een extra belasting ingevoerd, de verhuurderheffing, die nog steeds geheven wordt en ervoor zorgt dat drie maanden huur rechtstreeks naar de staatskas gaan. Huurders wordt nu weer gevraagd de rekening te betalen. Dat is onbestaanbaar." Wij roepen daarom de woningcorporaties Ymere, de Alliantie en GoedeStede, maar ook zeker alle particuliere verhuurders zoals Vesteda en Van der Linden op de huurverhoging te stoppen. Ook Woonzorg heeft een brief gekregen.

De SP Almere zal met een motie de gemeenteraad vragen om gezamenlijk de minister op te roepen om de aangenomen motie in de Eerste Kamer uit te voeren en de huren te bevriezen.