Spaarlamp kapot? Lever 'm in!

25 augustus 2009 07:47

ALMERE - Inwoners uit Almere kunnen hun TL-buizen en spaarlampen op een aantal plekken inleveren. Bijvoorbeeld bij de milieustraat van de gemeente, op de recyclingperrons in de stad. Een stichting maakt zich hard om inzameling te verbeteren.


Ook kunnen zij de oude spaarlamp inleveren in de winkel als ze een nieuwe spaarlamp kopen. Dit is de oud-voor-nieuw regeling. Nederland beschikt al over een volwassen en goed werkend inzamel- en recyclesysteem voor gasontladingslampen en lichtarmaturen. Dat is in belangrijke mate het gevolg van het toetreden van de verzamelde grootwinkelbedrijven tot de Stichting LightRec. Uit het jaarverslag van de stichting blijkt dat de hoeveelheid ingezamelde lampen en armaturen ten opzichte van het boekjaar 2007 is gegroeid met zes procent tot 2.244 ton. In totaal werden circa twaalf miljoen lampen en TL-buizen ingezameld. De oorzaak van de groei is te danken aan de ingezamelde spaarlampen en straatverlichting. LightRec verwacht dat de inzamelhoeveelheden de komende jaren explosief zullen groeien als gevolg van de uitfasering van de gloeilamp.
De stichting maakt zich tevens hard voor een inzamelsysteem bij winkels, dat inlevering van spaarlampen in winkels altijd mogelijk maakt. LightRec ontwikkelt dit inzamelsysteem momenteel samen met de detailhandel. Spaarlampen zijn goed voor het milieu vanwege de vermindering van CO2-uitstoot. Door de spaarlampen in te leveren en dit ook gemakkelijk te maken voor consumenten, zijn alle grondstoffen van de lamp herbruikbaar.