Spiritueel Centrum Almere mag tijdens lockdown open blijven

02 maart 2021 08:50

Door Marcel Beijer

ALMERE - Het Spiritueel Centrum Almere (SCA) ziet zichzelf als een levensbeschouwelijke instelling. Dat betekent dat ze, qua coronaregels, gelijk worden gesteld aan kerken en moskeeën en dus gewoon open mogen blijven. Manon Blaauwbroek en Wim Bakker van het centrum vinden dat niet meer dan logisch.

"Ons motto is: verbinden met jezelf, anderen en het andere", zegt Blaauwbroek. "En wat dat ándere dan is, mag iedereen zelf bepalen. Want hoe definieer je 'spiritueel'? Dat kan iets religieus zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet. Het gaat er in alle gevallen om dat je naar de beste versie van jezelf op zoek bent. Dat is levensbeschouwend."

Onlangs ontstond ophef omdat het SCA in deze coronatijd mocht doorgaan met hun activiteiten in het centrum dat ze huren van Stad & Natuur op landgoed De Kemphaan. Op het programma staan onder meer meditatieavonden (9 euro), intuïtief tekenen (18 euro), een medium demonstratie (25 euro) en de cursus 'Enneagram in de praktijk' (99 euro voor drie avonden). Bakker stelt dat de term 'cursus' de lading eigenlijk niet dekt. "We spreken zelf liever van 'belevingen', want met dergelijke lage prijzen maken we echt geen winst. We hopen uit de kosten te komen. We hebben ook nog nooit een yogales gegeven. Het aantal cursussen is beperkt, we zijn zeker niet commercieel."

Levensbeschouwend

Onlangs kreeg het SCA een e-mail van handhavers om te controleren of het centrum zich wel aan de coronaregels hield. Bakker: "We staan bij de KvK ingeschreven als levensbeschouwelijke instelling, dus we staan in ons recht. We houden overigens wel rekening met de regels, bijvoorbeeld door anderhalve meter afstand te houden."
Een aantal mensen, en instellingen, ergerde zich aan de website van de stichting waar staat dat mondkapjes dragen niet verplicht is en dat de eigenaren ze zelf ook niet dragen. "Het is zeker niet onze bedoeling om daarmee recalcitrant te zijn. Het is een besloten bijeenkomst. Dan hoef je geen mondkapje te dragen", zegt Blaauwbroek. "Het type mens dat hier komt draagt liever geen mondkapje en haakt dan misschien af. Wij dragen ze liever zelf ook niet."
Bakker: "Door op de site aan te geven dat we zelf ook niet dragen, weten deelnemers wat ze bij SCA kunnen verwachten. Persoonlijk ontkennen we corona niet, corona is een feit. We hebben natuurlijk wel een mening over de maatregelen. We hebben er echter nadrukkelijk voor gekozen dat het SCA neutraal is."

Pech

Blaauwbroek en Bakker begonnen vorig jaar januari enthousiast met het SCA, dat ze hadden overgenomen van een andere eigenaar. Twee maanden later brak de coronacrisis uit. "Dat was echt flinke pech", zegt Blaauwbroek. "We gingen in augustus echter alweer open en zijn daarna nooit meer dicht gegaan. Helaas kunnen we door corona niet de volledige capaciteit van de zaal gebruiken. Waar normaal veertig mensen naar binnen kunnen, zijn dat er nu hooguit twintig. We hebben ook belevingen moeten schrappen en zijn ook alternatieve belevenissen gaan organiseren, zoals de vraag- en deelavond waarbij gelijkgestemden met elkaar in verbinding in gesprek gaan."

Manon Blaauwbroek en Wim Bakker: "Ons motto is: verbinden met jezelf, anderen en het andere." (Foto: aangeleverd)